A szerbeknek is elegük lett

Forrás: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Nem akarnak áldozatai lenni a magyar–szerb határ lezárása utáni helyzetnek.


Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba.

„Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek” – jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar–szerb határ lezárására utalt.

„Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában” – mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon. A migrációs válság elmélyüléséhez nagymértékben az a tény is hozzájárult, hogy az Európai Uniónak nincs közös politikája a menekültek befogadására – szögezte le Dacic.

Az AP szerint Alekszander Vulin szerb szociális miniszter a határon azt követelte, nyissák meg az átkelőket. A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a "senki földjén" - jelentette ki Vulin.

Lubomír Zaorálek a sajtóértekezleten megerősítette, hogy Csehország továbbra is kitart a visegrádiak egyeztetett álláspontja mellett, és elutasítja a kötelező menekültkvótákat.