Visszaszóltak a szerbek Orbánnak

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Szerbia szerint humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot, ha Magyarország lezárná határait. Orbán Viktor pénteken azt mondta: minden lehetőséget végigvesznek a bevándorlással kapcsolatban, beleértve a teljes fizikai határzárat is.


Nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait - mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter, amikor a témában tett magyar nyilatkozatokról kérdezték, de hozzátette, szerinte Orbán Viktor „egyszer sem mondta, hogy lezárja a határt”.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a magyar kormány minden lehetőséget végigvesz a bevándorlással kapcsolatban, ide értve a teljes fizikai határzárat is. "Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket" - fogalmazott. A kormányfő hozzátett: az Európai Unió költségén, de az unión kívül kellene fogadóállomásokat kialakítani, és lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok eldönthessék, befogadják-e a belépni szándékozókat.

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy egész Európának óriási problémát okoznak az egyre nagyobb számban érkező bevándorlók. Az első öt hónapban több bevándorló érkezett Szerbiába, mint tavaly. Ez pedig már gazdasági problémákat is okoz.

Szerinte olyan kérdésről van szó, amelyet Szerbia egyedül nem tud megoldani, és mindenképpen együtt kell működnie az Európai Unió más országaival. A legtöbb illegális bevándorló éppen az EU országaiból - Görögországból és Bulgáriából - érkezik a nyugat-balkáni országba, hogy azon áthaladva ismét az unió területére jusson. A bevándorlók Szerbiát nem célországnak tekintik, csak átutaznak rajta.

Csikós László szerbiai szociális ügyi államtitkár kedden arról beszélt: ha Magyarország „hermetikusan, szögesdróttal, betonfallal" zárná le határait, akkor pillanatnyilag 15 ezer migráns rekedne Szerbiában. Amennyiben pedig hozzájuk csatlakozna az a körülbelül 15 ezer menedékkérő, akit Ausztria és Németország szándékozik Magyarországra visszatoloncolni, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot.

Szerbia egyébként a vonatkozó uniós szabályok szerint nem tekinthető biztonságos harmadik országnak, hiába készül annak nyilvánítani a magyar kormány.