A szerbek túl komolyan vették a viccpártot

Fotó: DPA / Boris Babic

-

A „Nem is ettél töltött káposztát” nevű párt 25 éves miniszterelnök-jelöltje a második legnépszerűbb Szerbiában. A választásokat jövő vasárnap tartják.


Aleksander Vučić miniszterelnök mögött a legnépszerűbb ellenzéki jelölt Luka Maksimović, szerb humorista - derült ki egy felmérésből. A 25 éves Maksimović jövő vasárnap futhat be a második helyre a szerb választásokon, pártjával, az SPN-nel együtt. A párt neve egy szerb mulatós nóta címe, és azt jelenti: „Nem is ettél töltött káposztát”.

Vučić népszerűsége 50 százalék körül mozog, Maksimovićra pedig az emberek 11 százaléka szavazna, tehát az ellenzék elég megosztott Szerbiában. Az egyetemista fiú szülővárosában, Mladenovacban már tavaly is 20 százalékos népszerűségnek örvendett, ott is csak a kormánypárt tudta megelőzni. Kampánya során fehér öltönyben, lovon, vagy éppen limuzinban járta az utcákat, és ez annyira jól sikerült, hogy Belgrádban is folytatta az országjárást.

A humorista azt mondta, hogy a diplomáját megvásárolta, és hogy nem ért a politikához. Az elnöki teendőket szakértőkkel végeztetné el, ő csak a vezér szerepét kívánja betölteni. A mladenovaci önkormányzatba bekerült 12 tagja közül szerinte 10 komoly politikus, őt és egy barátját kivéve.


Egy-két hét alatt robbant be a köztudatba

Dragomir Andjelković politikai elemző szerint a humorpárt legnagyobb előnye, hogy kampányuk során nyíltan elmondhatják a véleményüket bármiről, anélkül, hogy szavazatokat veszthetnének. Az SPN népszerűségét a Vučić-kormányból kiábrándult fiatalokra építi, akiket ezzel a komolytalan megközelítéssel lehet szavazásra ösztönözni.

Maksimović az elmúlt két hetet megelőzően nem is beszélt elnöki programjáról. Március 4-én jelentette be indulási szándékát, egy hét alatt pedig összegyűjtötte az ehhez szükséges tízezer aláírást. Két napra rá hivatalosan is elfogadták az indulási szándékát, Saša Radulović, Szerbia volt gazdasági minisztere pedig támogatásáról biztosította, szerinte a Vučić-kormány megdöntése nem sikerülhet összefogás nélkül. Maksimović az elmúlt héten folyamatos szerepet kapott a médiában, és ismertette programját: Koszovót Szerbia részének tekinti, jó kapcsolatot ápolna Oroszországgal, és ellenezné a melegházasságot.

A fősodratú médiában való szereplés jelentősen megdobta népszerűségét. A egyik interjúját több, mint százezren nézték meg az elmúlt héten. A kommunikáció szakos egyetemista elmondta, tévéműsor-vezetéssel szeretne foglalkozni, és reméli, időben átmegy a vizsgákon, de ha miniszterelnök lesz, nem fejezi be az egyetemet. A humorista Ljubiša Preletačević Beli néven politizál, ahol a “Preletačević” név egy szerb szójátékból ered, ami olyan emberre utal, aki saját érdekei szerint váltogatja, melyik pártnak a tagja éppen.Csak az első forduló lehet vicces

Abban az esetben, ha Vučić elnök nem gyűjti össze a szavazatok 50 százalékát, második fordulót írnak ki a két legnépszerűbb jelölt között. Kérdéses, hogy az SPN célközönségét, a 30 év alattiakat mennyire lehet szavazásra késztetni, de a sajtóban megjelent találgatások szerint az ellenzéki pártok egy háttérmegállapodást kötöttek, miszerint bárki is jutna be Vučić ellen a második körbe, őt fogják támogatni. 25 évesen Maksimović Európa valaha volt legfiatalabb államfője lehetne, de nem valószínű, hogy második helyezése esetén esélyesként indulna Vučićcsal szemben. Montenegrónak 1991-ben volt már egy huszonéves miniszterelnöke egy sokkal komolyabb időszakban, a délszláv háború elején, de az SPN második fordulóba kerülése példátlan lenne az egész világon.