A szerb szélsőjobb nem kíváncsi Brüsszel érveire

Fotó: NurPhoto / Jonathan Raa

-

Rendbontással fogadták az unió képviselőjét a parlamentben.


Miközben Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő a belgrádi parlament ülésén arról beszélt, hogy az EU nem lesz teljes, amíg Szerbia is nem válik a részévé, a Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Párt képviselői hangos kiabálással jelezték, hogy nem kérnek Brüsszelből.

A szerb főváros Mogherini négynapos nyugat-balkáni körútjának egyik állomása, és a helyi politikusokat arról biztosítaná, hogy az EU támogatja Szerbia integrációját. Az uniós diplomácia vezetője csütörtökön azt mondta, a 28 tagú EU nem válik 27 tagúvá a jövőben sem, hiszen egy ország ugyan elhagyja, más államok viszont – közöttük Szerbia is – csatlakoznak.


Kampányol

Šešelj már csütörtökön – az áprilisi elnökválasztás kiírása után – bejelentette, hogy kampányát Mogherini látogatásának megzavarásával kezdi. A SRS képviselői


Szerbia, Oroszország, nem kell nekünk unió”

felkiáltásokkal és asztalcsapkodással igyekeztek megzavarni az EU-s politikus felszólalását. Mogherini igyekezett tudomást sem venni róluk, és azt mondta: a hangoskodóknak vigyázniuk kellene a hangjukra, hogy meg tudják szólítani a szavazópolgárokat.

A szélsőjobboldali Dveri mozgalom képviselői is tiltakoztak Mogherini ellen. Ők csendben, kétnyelvű táblát tartva a magasba üzenték:


Szerbia nem hisz Brüsszelnek”.

Maja Gojković házelnök az elnökválasztásig felfüggesztette a törvényhozás munkáját. Azt mondta, nem szeretné, ha a parlament üléseit kampányolásra használnák a pártok – döntését az ellenzéki pártok bírálják, mert szerintük a törvényhozás felfüggesztésével rendkívüli állapotokat vezettek be Szerbiában. A pénteki ünnepi ülést Mogherini kezdeményezte.