A szerb katonák is védik az ország határait

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

A magyar határ szinte teljes lezárása nehéz helyzetbe hozza Szerbiát.


A szerb rendőrség a hadsereggel közösen védi majd az ország határait a főként Afganisztánból és Pakisztánból érkező menekültektől, és még intenzívebben lépnek fel az embercsempészek ellen – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök.

A szerb kormányfő a török puccskísérlet miatt hívta össze a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testületet, az ülésen viszont a legnagyobb figyelmet a migránsválság kapta. A résztvevők megállapították, hogy ez jelenti a legnagyobb kihívást és legnagyobb veszélyt Szerbia számára.

Szerbián az év eleje óta több mint 100 ezer, közel-keleti és afrikai menekülő haladt át, annak ellenére, hogy március elején elvileg lezárult az úgynevezett balkáni útvonal. A bevándorlók mindannyian az Európai Unió országaiba tartottak. A szerb miniszterelnök aláhúzta: azoknak a menekülteknek, akik Szerbiában kérnek menedéket, minden segítséget meg fognak adni, az illegális belépések ellen viszont szigorúan lépnek fel.


A menekültek feltorlódnak a magyar határon


A legtöbb menekült Bulgária felől érkezik Szerbiába – mondta Aleksandar Vučić. Hozzátette: a legtöbben Afganisztánból és Pakisztánból jönnek, és esélyük sincs arra, hogy átjussanak Magyarországra, vagy ott kapjanak menedéket. „Szerbia pedig nem akar a migránsok gyűjtőközpontjává válni” – szögezte le a kormányfő. Jelenleg mintegy 2700 regisztrált menekült tartózkodik Szerbiában.

Aleksandar Vučić felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban beszélni fog Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről.


„Segítséget várunk Magyarországtól és támogatást a macedón, valamint a bolgár határ védelmében”

– magyarázta.

A migránsok valamivel több mint egy hét alatt torlódtak fel a szerb-magyar határon, azt követően, hogy Magyarország szigorúbb határőrizetet vezetett be. A röszkei és a tompai tranzitzónába naponta csak 30 embert engednek be, hogy átadja menedékjogi kérelmét.