A szerb külügyminiszter szerint a horvát határzár "nem európai válasz"

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint nem európai válasz a menekültválságra az, amit Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán felvetett, vagyis hogy Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a helyzetet.


A szerb diplomácia vezetője a Danas című belgrádi napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint úgy fogalmazott: az Európai Unió részéről többször is elmondták, hogy kerítések vagy falak emelése az országhatárokon „nem európai”. Szerinte a horvát államfő kijelentése felveti a kérdést, hogy pontosan mi is az európai álláspont, és erre az EU vezetőinek kell válaszolniuk.


Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán a Jutarnji List horvát napilapnak adott interjújában mondta azt, hogy országának kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot. „Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a menedékkérők, a szomszédos országok lezárják határaikat.

Ivica Dacic Horvátország belső ügyének nevezte azt, hogy Zágrábból eltérő üzenetek érkeznek, hiszen kedden Zoran Milanovic horvát miniszterelnök még azt mondta, hogy országa nem emel falakat vagy kerítést a határon.