A szerb kormányfőnek a kerítésről Auschwitz jutott eszébe

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Sokkolta a hír Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, hogy Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszát. Azt mondta, Szerbia nem követi a magyar példát, „nem fog falakat emelni (…) és nem fog Auschwitzban élni".


Nem az a megoldás, hogy falakat emelnek - mondta a szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda esti híradójában.

A legtöbb illegális migráns Macedóniából (az uniós Görögországon keresztül) és az EU-tag Bulgáriából érkezik Szerbiába. Bulgária már felhúzott egy 240 kilométer hosszú kerítést a török határon, hogy távol tartsa az illegális bevándorlókat.

„Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni" - fogalmazott a szerb kormányfő.


Aleksandar Vucic hozzátette, nem érti, miről van szó, ezért beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel és az európai uniós vezetőkkel arról, hogyan akarják megoldani a menekültkérdést.

Vucic szerint Szerbia nem tehető felelőssé a migránsok miatt, akik a nyugat-balkáni országot csak tranzitútvonalnak használják. Ők nem akarnak Szerbiában maradni - tette hozzá.

„Etetjük őket, vigyázunk rájuk. Mit várnak még tőlünk? Ők semmit sem akarnak a mi országunkban, és akkor még valaki falakat is emel felénk. Nem értem ezt a lépést, de hiszem azt, hogy logikus választ fogok kapni magyar kollégámtól" - közölte a szerb kormányfő.

Hozzátette még, hogy a július elsejei budapesti magyar-szerb kormánycsúcson mindenképpen beszélni fog Orbán Viktorral erről az ügyről.