A szerb kormányfő nem örül a kerítésnek, de Orbán barátja marad

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Orbán Viktor harapófogóról, a népvándorlás újabb hullámáról beszélt. A szerb kormányfő elmondta, nem örülnek a kerítésnek, de Magyarország barátai maradnak. Együtt ülésezett a szerb és a magyar kormány.


Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen. Erről beszélt Orbán Viktor kormányfő azon a sajtótájékoztatón, amelyet a magyar-szerb kormányülés után Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tartott.

Azt mondta: Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja. „Határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátkeléseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni" - fogalmazott.

Orbán szerint Magyarország "harapófogóba" került, mert nemcsak délről érkezik Magyarországra "a népvándorlás újabb hulláma", hanem nyugati részről is az a szándék, hogy illegális határátlépőket küldjenek vissza Magyarországra.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök azt mondta: Szerbia büszke a jó viszonyra és elégedett azzal, amely Magyarországhoz fűzi. Sok energiát fektettek ennek megteremtésébe, és ezt nem ronthatja el a magyar-szerb határra tervezett határzár - mondta.

Vucic szerint nehéz időkben még fontosabb, hogy egy ország baráti kapcsolatot ápoljon a szomszédaival, és Magyarország Szerbia „nagy barátja". Bár Szerbia nem örül a kerítésnek, de bízik abban, hogy sikerül rendezni a szerb-macedón határon kialakult helyzetet, és ebben Magyarország is segít - közölte.


A Jobbik hiányolja a konkrétumokat a kerítéssel kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció szerint „erkölcsi bátorság kell a migrációs kérdés rendezéséhez, és nem óvatosság”, mint ahogy azt Orbán Viktor mondta a magyar-szerb kormányülés után. A DK nem támogatja a kerítésépítést.

Az Együtt szerint a kerítéssel a kormány feláldozta a kétoldalú kapcsolatokat. A kerítéspénzt a párt a határőrizetre illetve a befogadó állomások fejlesztésére költené. A PM szerint Orbán most tudott volna kihátrálni „az őrült ötletből” presztízsveszteség nélkül. A párt szerint egyébként laktanyákat kellene megnyitni a menekültek számára.