A szerb kormányfő fogadóórájára ötezren jelentkeztek

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Leginkább a munkanélküliségről, a nehéz életkörülményekről és a hivatali visszaélésekről akarnak beszámolni.


Júliustól havonta egyszer a reggeli órákban - fél hat és nyolc óra között - a néppel találkozik majd a szerb kormányfő. Aleksandar Vučić szerint az ország ügyes-bajos dolgairól beszélgethetnek, és mindenkit meghallgatva alakíthatják az ország sorsát. Felhívásában azt mondta: akinek van ötlete arra, hogyan lehetne előremozdítani Szerbiát, vagy javítani az ország helyzetén, ossza meg vele gondolatait. Az állampolgárok telefonon, levélben és e-mailben jelentkezhettek a július 8-i találkozóra.

A jelentkezők óriási száma miatt - a miniszterelnök kabinetjének közlése szerint több mint ötezren érdeklődtek - azonban az egész pénteki napra kiterjesztették a beszélgetések időpontját, és Vučić 18 óráig fogadja a beszélgetni vágyókat.

A jelentkezőknek előre közölniük kellett, hogy miről kívánnak beszélni a miniszterelnökkel. Legtöbben arról fognak beszámolni, hogy nem tudnak munkát találni, hogy milyen nehéz szociális helyzetben élnek, továbbá arról, hogy visszásságokat tapasztalnak az állami szerveknél. A konkrét ügyeknél az illetékes miniszterek is jelen lesznek, hogy azonnal lépni tudjanak - állítja a miniszterelnöki kabinet.

Az április 24-i előre hozott választások óta még nem állt össze az új szerb kormány, a törvény szerint legfeljebb szeptember 3-ig ennek meg kell történnie. Vučić már többször közölte az új kabinet megalakításának lehetséges időpontját, ám ezt minden alkalommal elhalasztotta. A legújabb tervek arra vonatkoztak, hogy a kormány július 19-ig megalakul. Akkor újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek nyílnak meg Szerbia és az Európai Unió között. Vučić azt mondta, nem biztos, hogy meglesz az új összetételű kormány addig, ám az biztos, hogy Szerbiának előbb lesz kormánya, mint az Egyesült Királyságnak új miniszterelnöke.