A Szépművészeti már ingyen is kiadja a kikért adatokat

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Először mintegy 600 ezer forintot akartak kérni az Átlátszótól a Habony Árpádnak kikölcsönzött festményekkel kapcsolatos adatokért.


Az Átlátszó néhány közérdekű adatot szeretett volna megtudni a Szépművészeti Múzeumtól. Összesen három kérdést tettek fel, például azt, hogy kinek adott kölcsön az intézmény az elmúlt években képeket. A múzeum közérdekű adatok helyett azonban inkább a számlát nyújtotta be: nagyjából hatszázezer forintot kért az adatszolgáltatásért.


Kedden már csak 420 ezer forintot akartak az adatokért a portáltól, a múzeum szerda reggeli leveléből pedig az derül ki, mégsem kérnek egy forintot sem.


Baán László főigazgató mai döntése alapján azonban az intézmény magára vállalja azt a prognosztizálhatóan több száz órás többletmunka terhet, amely a kért adatok – feldolgozható formában történő – rendelkezésre bocsátáshoz szükséges

– írták a levelükben.


Az Átlátszó azután kereste meg a Szépművészeti Múzeumot, hogy kiderült, a múzeum 10 reneszánsz és barokk festményt adott kölcsön a TV2 új gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriella cégének. A festményeket abban a lakásban tárolták, amelyet Habony Árpád volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól. A kölcsönzés képenként nettó 15 ezer forintba került havonta.