A szeparatisták diadalmaskodtak a katalán választásokon

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

A liberálisoké lesz a legnagyobb frakció, de nem tudnak kormányt alakítani.


A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünneplik a csütörtöki katalán parlamenti választások után. A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg. A külön induló függetlenségi pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban.

"A Ciudadanos megnyerte a katalán választásokat" – mondta a listavezető, Inés Arrimadas. Néhány perccel korábban Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa azt mondta, hogy "az eredmények azt mutatják, hogy a katalán függetlenségi pártok ismét nyertek Katalóniában".

Az egységpártiak elismerték, hogy nem tudnak parlamenti többséget alkotni a katalán parlamentben. Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán listavezetője azt mondta, "egyértelmű, hogy a Ciudadanos nyert".

"Aggodalommal nézzük Katalónia jövőjét" – mondta Albiol. Szerinte a konzervatívok nem lehetnek büszkék nagyon rossznak minősétett választási szereplésükre. Kilencvenhat százalékos feldolgozottságánál a szavazatok 4,2 százalékát mondhatták magukénak, ami 4 mandátumot ér. Az előző ciklusban 11 képviselőjük volt a katalán parlamentben.

A 135 fős katalán törvényhozásban a kormányzóképes többséghez 68 képviselői hely szükséges. Úgy tűnik, az unitarista, Madrid-párti erőknek 57 képviselője lesz. A felmérések szerint a választási részvételt 84 százalék lehetett.