A szeme láttára végzett férjével és fiával a Boko Haram –beszámolók

-

Először beszéltek a sajtónak azok a nigériai nők, akiket pénteken szabadított ki a nigériai hadsereg a Boko Haram fogságából. A nők borzalmas dolgokat meséltek, állításuk szerint minden nap meghalt valaki közülük a fogságban. Családjuk férfi tagjait előttük mészárolták le – írja a Reuters.


A pénteken kiszabadított 234 nőt a kormány által fenntartott menekülttáborba szállították, ahol többen közülük a Reuters kollégájának számoltak be a dizshádisták rabságában átélt borzalmaikról. A nőket és gyerekeiket az ország északi részén található Sambisa erdőben tartották fogva a Boko Haram fegyveresei. Pénteken szabadították ki őket, jelenleg Yola városában, egy számukra felhúzott táborban kezelik sérüléseiket, és látják el őket élelemmel. Többeknek kötés van a fején és a combján.


Egyikőjük azt nyilatkozta a lapnak, hogy a szó szoros értelmében egy lépést sem mozdulhattak egyedül, még a WC-re is fegyveres jelenlétében vonulhattak csak el.
Egy másik nő arról is beszámolt, hogy éheztették őket, ennek köszönhetően pedig mindenféle betegség kínozta őket a fogságban. „Minden nap meghalt közülünk valaki, vártuk, hogy mikor kerül ránk a sor” – mondta. A rabok kizárólag száraz kukoricát kaptak délutánonként, a beszámolók alapján ez egyáltalán nem volt emberi fogyasztásra alkalmas.

A nők és gyerekek annyit éheztek, hogy a kiszabadításuk után, mikor már a biztonságos táborba szállították őket, ahol kenyér és tea várt rájuk, tízen éhen haltak az úton.

Egy másik kiszabadított, Cecilia Abel pedig a Boko Haram további kegyetlenségéről beszélve azt mondta, hogy mielőtt elrabolták volna őt és nyolc gyermekét, az iszlamisták a szeme láttára ölték meg a férjét és idősebbik fiát az otthonukban.


Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint tavaly óta 2000 embert rabolhattak el a nyugat-afrikai kereszténység ellen lázadó iszlamisták.