A szélsőjobbot mindenhol megverték a francia választásokon

-

Egyetlen régióban sem sikerült győznie a Nemzeti Frontnak (Front National, FN) a francia regionális választásokon az urnazárást követő közvéleménykutatások alapján, noha az első forduló után a 13 régió közül még hatban vezettek.


Hét régióban győzött a legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains, LR) és szövetségeseik, a kormányzó szocialista párt (Parti socialiste, PS) pedig ötben. A Párizs központú Ile-de-France-ban a jobbközép kapta a legtöbb szavazatot.

Ellenfeleik legyőzték az FN pártelnökét, Marine Le Pent Nord-Pas de Calais-ban, unokahúgát, Marion Marechal-Le Pent pedig Provence-Alpes-Cote d’Azurban.

A szavazatok 75 százalékának összeszámlálása után a Le Monde szerint a jobbközép 7.5 millió, a szocialisták 5.8 millió, míg a szélsőjobb 5.7 millió voksot szerzett.

Manuel Valls miniszterelnök a választási eredményeket értékelve azt mondta: a szélsőjobboldali veszély nem múlt el, nem lehet elfelejteni az első forduló végeredményét. A 2017-es elnökválasztásra utalva hozzátette: jobban kell figyelni a francia emberekre, határozottabban és gyorsabban kell cselekedni.

Marine Le Pen arról beszélt, hogy a Nemzeti Front megháromszorozta tanácsnokainak a számát, így a francia régiók többségében a párt lett az első számú ellenzéki erő.

Ez volt az első országos választás a párizsi terrortámadások után, és az utolsó a 2017-es francia elnökválasztás előtt.
A múlt vasárnapi első fordulóban hat régióban az FN szerezte a legtöbb szavazatot, a jobbközép öt, a szocialisták három régióban nyertek. A második forduló előtt Manuel Valls azt kérte a szocialista tábortól, hogy három régióban is szavazzanak a jobbközép köztársaságiak listájára. A jobbközép ezzel szemben nem léptette vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit.