A szélsőjobboldal is vállalná a dortmundi merényletet

Fotó: MTI/AP/dpa / Carsten Linhoff

-

A szélsőjobb, a szélsőbal és az iszlamisták után is nyomoznak Németországban. Egy másik ügyben három gyanúsítottat letartóztattak.


Szélsőjobboldali háttérre utaló nyom bukkant fel a Borussia Dortmund labdarúgói elleni pokolgépes támadásban - írta a Der Tagesspiegel. A szerkesztőség kapott egy e-mailt, amelyben az áll, hogy a BVB elleni merénylet volt az "utolsó figyelmeztetés".

A levélben hivatkoznak Adolf Hitlerre, uszítanak a multikulturalizmus ellen, és azt is írják: a "kölni különítmény" készen áll, és április 22-én "tarka vért" ont majd a városban. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt április 22-i kölni kongresszusára számos tüntetést jelentettek be olyan csoportosulások, amelyek elítélik a jobboldali populizmust. Egyik - a náci párt, az NSDAP barna színű egyenruháira utaló - jelszavuk az, hogy „barnaság helyett tarkaság".

A Der Tagesspiegel szerint a hatóságok komolyan veszik az e-mailt, úgy gondolják, hogy lehet köze a BVB elleni merénylethez, de előfordulhat, hogy egy "potyautasról" van szó. A levél azonban így is veszélyes lehet, mert erőszakra ösztönözhet szélsőséges baloldali és jobboldali erőket is.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden este követtek el robbantásos merényletet. Megsebesült egy játékos és egy rendőr.

A helyszínen három példányban talált levél szélsőséges iszlamista háttérre utal, de a hatóságok kételkednek abban, hogy a szöveg valóban radikális iszlamistáktól származik. Az interneten megjelent egy másik, szélsőbaloldali háttérre utaló szöveg, amelyről a nyomozást irányító szövetségi legfelsőbb ügyészség közölte, hogy eredetisége erősen kétséges.

Forró nyom így nincs, és a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak. A szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus lehetőségét sem zárják ki. A Focus Online szerint egy nyom Szászországba vezet, ahol a nyomozók azt vizsgálják, lehet-e köze a támadáshoz szélsőjobboldali köröknek vagy a Lipcse térségében szerveződött militáns futballhuligán szubkultúrának.


Egy elfogott iszlamistát segítettek

Közben letartóztattak három személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújtottak egy iszlamista terroristának egy rendőrök vagy katonák elleni merénylet előkészítésében - írta a Focus.

Az ügyészi hivatal nem kommentálta a hírt. Németországban december óta fokozott készültség van, akkor terrorista 12 ember gázolt halálra egy berlini karácsonyi vásáron.

A lap szerint a 27 éves afgán, a 27 éves török és a 25 éves német állampolgárt három különböző városban fogták el. A Focus szerint egy februárban letartóztatott iszlamistával szélsőségessel álltak kapcsolatban, aki elismerte, hogy rendőröket vagy katonákat akart csapdába csalni, és végezni velük egy házilag készített pokolgéppel.