A szélsőjobb megelőzte Merkel pártját a tartományi választáson

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

Az AfD ellenzéki szerepre készül, de 9 tartományi parlamentbe már bejutottak. A Zöldek viszont, úgy tűnik, leszerepeltek.


A szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, Angela Merkel kancellár kereszténydemokratái (CDU) pedig a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) mögé szorultak a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választáson az első becslések szerint.

Ebben a tartományban először indult az AfD, és az országos köztelevíziók megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg. Ez 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban. A 2013-ban alapított párt ezzel a 16-ból a 9. tartományban kerül a törvényhozásba.


Marad a koalíció

Az SPD a szavazatok 30-30,5 százalékával végzett az első helyen, bár ez visszaesés a 2011-es eredményhez képest. A CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokraták 24 helyet szerezhetnek a Landtagban.

A CDU a becslések alapján a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg eddigi legrosszabb eredménye, a 2011-es 23 százalék után. Ez 16 képviselői helyet jelenthet. A CDU támogatottsága új történelmi mélypontra süllyedt Mecklenburg-Elő-Pomerániában, a pártelnök-kancellár szűkebb politikai hazájában. Merkel a szövetségi parlamenti választásokon 1990 óta hét alkalommal Mecklenburg-Elő-Pomerániában szerzett mandátumot.

A CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson. Ugyanakkor az SPD–CDU-koalíció a becslések alapján fennmaradhat, a két párt 40 képviselő támogatására támaszkodó kormányt alakíthat a schwerini Landtagban.

A negyedik helyen a Baloldal végzett 12,6 százalékkal a 2011-ben szerzett 18,4 százalék után. A Zöldek támogatottsága a bejutási küszöb szintjére, 5 százalékra süllyedt, egyelőre bizonytalan, hogy megőrzik-e képviseletüket. Amennyiben ez nem sikerül, Mecklenburg-Elő-Pomeránia lesz az egyetlen tartomány, ahol a Zöldek nincsenek jelen a helyi törvényhozásban.

A neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) 3,4 százalékot szerzett az eredménybecslések szerint, vagyis kiesett a Landtagból. Amennyiben a hivatalos végeredmény is 5 százalék alatt lesz, az NPD egyetlen tartományban sem rendelkezik majd képviselettel.

A választási részvétel 60,9 százalékos volt, nagymértékben emelkedett a 2011-es 51 százalékhoz képest. A becslések alapján az újonc AfD-t leszámítva az összes párt támogatottsága csökkent.


Zsugorodó néppártok

Frauke Petry, az AfD társelnöke az urnazárás után azt mondta, hogy a „zsugorodó egykori nagy néppártok” – a CDU és az SPD – elveszítették a kapcsolatot a választókkal. Az AfD viszont sok olyan embert mozgósított, akik korábban nem vettek részt a Landtag-választáson.

Az eredményben nagy szerepe van Merkel „katasztrofális menekültpolitikájának” – mondta Petry. Szerinte az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját „törzstartományában”, és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson. Az AfD ellenzéki szerepre készül a tartományi gyűlésben.

A CDU főtitkára, Peter Tauber azt mondta, a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a menekültválság kezelésével kapcsolatban. Van azonban egy mélyebb okuk is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a „leszakadástól”. Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben.


Bizakodás nélkül

Egyetlen pártnak sem sikerült eloszlatni ezt a félelmet, és egyetlen párt sem tudott nyugalmat, bizakodást sugározni, ennyiben „mindenki veszített” – mondta Tauber. Szerinte a jövőben jobban el kell magyarázni, hogy a politika mit miért tesz és miként halad előre az emberek gondjainak megoldásában.

Az AfD nem is törekszik a gondok megoldására, „csak szítja a tiltakozást, játszik a félelmekkel, és fellépésével, nyelvezetével szalonképessé tesz szélsőjobboldali nézeteket” – mondta Tauber.

Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke szerint a tartományi választás után az a kérdés, miként lehet gondoskodni arról, hogy az emberek „dühe és elbizonytalanodása” ne az AfD-nek adjon felhajtóerőt. A politikának biztonságot kell nyújtania az embereknek, méghozzá nemcsak védelmet a bűnözés és a terrorizmus ellen, hanem szociális biztonságot is, ezért a szövetségi kormányt alkotó koalíciónak – a CDU/CSU pártszövetségnek és az SPD-nek – ki kell dolgoznia egy „szolidaritási paktumot”, amely a többi között a nyugdíjminimum bevezetéséről szól – mondta Gabriel.