A szélsőjobb jelöltje nyerte az osztrák elnökválasztás első fordulóját

Fotó: MTI/EPA / Christina Bruna

-

Norbert Hofer kényelmes előnnyel győzött, a két hagyományos nagy párt jelöltjei viszont csúnyán leszerepeltek.


Az előzetes eredmények szerint az elnökválasztás első fordulóját a Szabadságpárt színeiben induló (a képen jobb oldalon látható) Hofer a szavazatok 36,7 százalékával nyerte meg, a második helyre pedig a függetlenként induló, és a zöldek támogatását élvező Alexander Van der Bellen futott be, 19,7 százalékkal. Van der Bellen csak egy százalékkal előzte meg a szintén független Irmgard Grisst, majd jóval utánuk következik a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer és a néppárti Andreas Khol, akik egyaránt 11 százalék körüli eredményt értek el, az építési vállalkozó Richard Lugner pedig 2,4 százalékot kapott. A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény aznap estére várható.


A május 22-i második fordulóba tehát Hofer és Van der Bellen jutottak be, és 1945 óta ez lesz az első alkalom, hogy Ausztriában nem a szociáldemokraták vagy a Néppárt adja a szövetségi elnököt. Bár utóbbit Ausztriában közvetlenül választják, az elnöknek jobbára reprezentatív funkciói vannak.

Mégis, a bevándorlás- és EU-ellenes, viszont a fegyvertartást támogató Hofer jó szereplése intő jel lehet a hagyományos osztrák pártok számára a 2018-as választások előtt.