A szelídebb Ophelia is pusztító lesz

Forrás: AFP/NOAA/RAMMB

-

A Brit-szigeteken orkánerejű szélre és özönvízszerű esőzésekre számítanak.


Riasztást adtak ki az ír és a brit meteorológiai szolgálatok az Ophelia hurrikán miatt. A hétfő hajnali előrejelzés szerint a vihar először Írország déli partjait éri el, majd áthalad Észak-Írország és Skócia felett, és kedd hajnalban hagyja el Nagy-Britanniát északkelet felé.

Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap a Twitteren azt írta, hogy hétfőre a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki, és az összes iskola zárva lesz. Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe vezényelték az ír hadsereg egységeit.

A londoni védelmi minisztérium a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezte arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.

Az Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából közelít, jelenleg 140 kilométer/óra sebességű széllökésekkel. A brit előrejelzés szerint a vihar az óceán hűvösebb vizei fölött, majd a szárazföld fölé érve gyengül, de Írország déli partvidékén még előfordulhatnak óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökések, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is hullhat.

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult. Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 22-23 fokos meleg is lehet. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok.

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik.

Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezer elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar útját