A székely zászlóra még mindig érzékeny a román politika

Fotó: MTI / Henning János

-

A sepsiszentgyörgyi polgármester az amerikai nagykövettel közösen fotózkodott egy székely zászlóval, miközben a polgármester bírálta az USA kisebbségi politikáját.


A székely zászló körüli érzékenységre hívta fel a figyelmét a román külügyminisztérium az USA bukaresti nagykövetségének küldött üzenetben, miután Hans Klemm amerikai nagykövetről olyan fotó jelent meg, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljáróival.

Az amerikai nagykövet kétnapos székelyföldi látogatása végén tegnap Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, hogy országa a biztonságot, a demokráciát és a jólétet kívánja elősegíteni Romániában. Továbbá, hogy


a kisebbségek gondjait és a fiatalok otthon tartásának a kérdését továbbra is fontosnak kell tartania

a román politikának.


Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet


Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta: nem panaszkodni akartak a nagykövetnek, hanem partnert kerestek a székelyföldi problémák megoldásához. Beszámoltak a nagykövetnek arról, hogy a NATO- és az EU-csatlakozás időszakában tett kedvező lépések után kedvezőtlen folyamatok indultak be Romániában:


„a jogokat megpróbálják visszavonni, a visszaszolgáltatás helyett államosítás, a decentralizáció helyett recentralizáció

folyik".

Tamás Sándor azt mondta: arról is tájékoztatta a nagykövetet, hogy a román hatóságok kettős mércét alkalmaznak. A román többségű régiókban támogatják, a Székelyföldön viszont tiltják a helyi szimbólumok használatát.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt mondta, hogy sérelmezte a Hans Klemm-mel folytatott beszélgetésen, hogy az USA a Romániával fennálló stratégiai partnersége miatt lemondott arról, hogy számon kérje Bukaresten az erdélyi magyarok jogainak a betartását és bővítését.


Úgy értelmezik-e a demokráciát, hogy ha három farkas és egy bárány találkozik, akkor demokratikus szavazattal eldöntik azt, hogy mit fognak vacsorázni?

kérdezte a polgármesterA román média nagy része először úgy értelmezte a fényképről szóló külügyi közleményt, hogy a tárca bekérette a diplomatát, ezt azonban a külügyi szóvivő később cáfolta: „Szó sincs bekéretésről, a miniszternek egyetlen találkozó sem szerepel a programjában”.

A román külügyminisztérium honlapján megjelent a közlemény, hogy az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjon a fogadó ország realitásairól.

„Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembevétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében" – írta a külügyminisztérium.