A Székely Nemzeti Tanács háttérszervezeteinél járt a román NAV

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

-

Annál a két székelyföldi egyesületnél tartott pénzügyi ellenőrzést, amely a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legutóbbi autonómiapárti tömegmegmozdulásának szervezésében vállalt szerepet. Az egyik bírságot kapott.


A román adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztályának Nagyszebenből kivezényelt ellenőrei szerdán ellenőrizték az Izsák Balázs SZNT-elnök által képviselt marosvásárhelyi Siculitas Egyesületet és a Gazda Zoltán által képviselt sepsiszentgyörgyi Sepsireform Egyesületet. A Siculitas Egyesületet 10 ezer lejre (700 ezer forint) büntették meg, a Sepsireform Egyesület gazdálkodásában nem találtak hibát.

Székelyföld határainak október 24-i kivilágítása előtt ez a két szervezet fordult a közel 60 határ menti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót, amelyen végül több tízezren vettek részt.

Amint az SZNT közölte, a Siculitas Egyesületet azért büntették meg az ellenőrök, mert nem jelentett be a pénzmosás elleni hatóságoknál egy júniusban kapott magyarországi támogatást. A pénzösszeg átlátható és ellenőrizhető módon, banki átutalással érkezett az egyesület bankszámlájára. A Siculitas Egyesület – az SZNT közleménye szerint – élni fog a jogorvoslat lehetőségével.

A Székely Nemzeti Tanács a székelység közképviseleti testületeként határozza meg magát, ezért nem is rendelkezik jogi személyiséggel. Azokban az esetekben, amikor a román állam intézményeiben kell hivatalos iratokat letennie, a háttérszervezeteiként működő egyesületek járnak el a nevében.