A szegények betegek lesznek, és hamarabb meghalnak

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

A tudósok szerint a társadalmi különbségek növekedése rontja a legszegényebbek életkilátásait.


Az alacsony társadalmi státusz befolyásolhatja az immunrendszert, és a szegényebbek hajlamosabbá válnak a szív- és cukorbetegségre, illetve a mentális problémákra. Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint a leggazdagabbak és a legszegényebbek várható élettartama között óriási a szakadék: az Egyesült Államokban a nők esetében több mint tíz, a férfiak esetében tizenöt év.

A jelenségnek több magyarázata van. Az egyik az, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élők nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen életmódot, azaz dohányoznak, keveset mozognak és egészségtelenül étkeznek.


Nem csupán az életmód

Ám a tudósok tanulmánya szerint az alacsony társadalmi státusz önmagában is hatással van az ember szervezetére. A kutatók 45 fogságban élő rhesus majmot vizsgáltak. A rokoni kapcsolatban nem álló, egymásnak ismeretlen nőstényeket kilenc ötfős csoportba osztották. De nem egyszerre, hanem alkalmanként adtak egy-egy újabb majmot a csoportokhoz.

Amikor valamelyik csoport új tagot kapott, az szinte mindig a társadalmi ranglétra legalján kötött ki, és a krónikus stressz jelei mutatkoztak nála, mert a többiek kevesebbet kurkászták, viszont gyakrabban piszkálták.

A vérmintákban 1600 különbséget mutattak ki az immunrendszer működésében szerepet játszó gének aktivitásában a társadalmi ranglétra tetején és az alján lévő állatok között. Az alacsony státuszú majmok immunrendszere túlságosan agresszívan működött, ez pedig olyan járulékos kárt okoz a szervezetben, amely növeli a különböző betegségek kockázatát.

A vizsgálatok szerint az immunrendszer ilyen működése nem állandósult, hanem javítható és rontható is volt a társadalmi ranglétra megbolygatásával.


Az emberekre is érvényes

A rhesus majmok szigorú, az emberekénél jóval egyszerűbb hierarchiában élnek. Ám a University College London kutatója, Graham Rook szerint a mostani tanulmány eredményei az emberekre is érvényesek. Szerinte a bizonyítékok azt sugallják, hogy a társadalom alsó rétegeinek egészsége romlik, amikor a gazdagok vagyona tovább nő – még akkor is, ha ők maguk nem lesznek szegényebbek.

„Ez olyasmi, amit a kormányok egyszerűen nem értenek meg. Ők azt gondolják, hogy a mi társadalmunk alsó rétegeiben élőknek van autójuk, van televíziójuk, tehát


összehasonlítva például az indiaiakkal, nagyon is jól élnek.

Ám valójában nagyon nem így áll a helyzet, ők ugyanis úgy érzik, hogy a rakás legalján vannak” – mondta Rook.