A Századvégnél nagyon vezet a Fidesz-KDNP

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A Századvég legfrissebb - az MTI-hez eljuttatott - felmérése szerint március végén a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, a Jobbik erősödött, az LMP pedig a bejutás határán billeg.


A felmérés szerint tovább csökkent a bizonytalanok aránya, így már csak a választókorúak 27 százaléka nem tudta megmondani, hogy melyik pártra szavazna - derül ki Századvég március végi felméréséből, amelyet 1000 ember megkérdezése alapján készítettek.

A Fidesz-KDNP támogatottsága január óta stabil, a teljes népesség körében 33 százalékos, vagyis jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. Felmérésük szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 51 százalékos.

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A Századvég csökkenést tapasztalt a biztos szavazók között is: közülük 25 százalék voksolna a közös listára.

Folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. A Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget: Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredményei alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak. Más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1 százaléka szavazna.


pártok_állása_századvég

A Nézőpont és a Tárki legutóbbi felméréseiről itt olvashatnak. Ezekből is az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP biztosan tartja az előnyét. A Tárki szerint ugyanakkor a Jobbik csaknem beérte a baloldali Kormányváltókat, míg az LMP-nél 2-4 százalékkal magasabb támogatottságot mért, mint a Nézőpont.


pártok_állása_tarki_nezopont_szazadveg