A Századvég szerint van, amit Orbán a menekülteknek köszönhet

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Friss felmérése szerint jelentősen javult a magyar miniszterelnök megítélése.


Nyár eleje óta jelentősen javult Orbán Viktor miniszterelnök megítélése főként a magukat középen állónak tartók és azok körében, akik tavaly a Fideszre szavaztak, de utána eltávolodtak a kormánypárttól – közölte a Századvég szeptemberi közvélemény-kutatása alapján.

A közlemény szerint Orbán Viktor megítélése a közvéleményben 2014 decemberére „érzékelhetően romlott” a parlamenti és az önkormányzati választásokon aratott győzelmek után. A miniszterelnök népszerűsége idén tavasszal kezdett javulni, „a makrogazdasági előrelépésekkel és az új nemzeti konzultációval párhuzamosan”.

Míg az év elején a megkérdezettek 40-42 százaléka nyilatkozott kedvezően a kormányfőről, addig a szeptember 1. és 4. között felvett közvélemény-kutatás eredménye szerint ez az érték most 48 százalék. A legjelentősebb javulást a magukat középen állónak – ideológiai értelemben nem elkötelezettnek – és a magukat jobboldalinak tartók, a Fidesz és a Jobbik szavazói, valamint a Fidesztől a választások óta eltávolodók körében könyvelheti el a miniszterelnök.

Az ezer felnőtt részvételével folytatott vizsgálat szerint Schiffer Andrást, az LMP vezetőjét a teljes népességen belül 29 százalék kedveli, a Jobbik elnökéről, Vona Gáborról pedig a válaszadók 24 százaléka nyilatkozott kedvezően. Tóbiás József MSZP-elnök 17, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc pedig 16 százalékon áll.

Ha a megkérdezetteknek választaniuk kellene, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot tartják alkalmasabbnak az ország vezetésére, a válaszadók 56 százaléka a Fideszt, 16 százaléka a Jobbikot választaná - áll a közleményben.