A Századvég készíti az Eximbank üzleti stratégiáját

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A gazdaságkutató cég egy füst alatt elnyerte az Eximbankkal szimbiózisban működő másik állami cég, az Exporthitel Biztosító megbízását is.


Egyik közbeszerzési eljárásban sem volt másik jelentkező, és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. mindkét pályázatban tartotta magát a keretösszeghez, amely ezúttal nem olyan hatalmas összeg, mindössze 25 millió forint. Az Eximbanknak 24,2 millió forintért, a hitelbiztosítónak pedig 24,4 millió forintért dolgoznak a gazdaságkutatók. A pontos feladat: "üzleti stratégiát és termékfejlesztési irányokat megalapozó piaci elemzés készítése".


Az Eximbank az elmúlt hetekben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elkezdett olyan ügyleteket finanszírozni, amelyeknek köze sincs a magyar termékek vagy szolgáltatások exportjához. Ellenben ezeknek az ügyleteknek közük van olyan üzletemberekhez, akik a kormányhoz közel állnak.

Az új piaci szerepkört joggal látja el az Eximbank, mert 2014-től kibővült a tevékenysége, akkortól már magyarországi beruházásokhoz is adhat hitelt. Éppen ez történt, amikor a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna cégének 6,72 milliárd forint hitelt adott a TV2 megvásárlásához, majd amikor 16,5 milliárd forinttal segítette ki a kormányfő kedvenc focicsapatát tulajdonló Garancsi István cégét, hogy megvegye a Kopaszi-gát területét birtokló vállalatot, és az új birtokon lakásokat építsen, immár csökkentett áfával.