A Századvég elfelejtette, hogy az emberektől is kaphat pénzt

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány idén nem kaphat az egyszázalékos szja-felajánlásokból. És a szervezetnél ezt a VS.hu-tól tudták meg. Mint mondták, fogalmuk sincs, mi történhetett. Aztán a NAV elmagyarázta.


2013-ban a Századvég Politikai Iskola Alapítvány azzal került be a hírekbe, hogy egyetlen ember támogatta őket a személyi jövedelemadójának (szja) egy százalékával, ami viszont még így is csaknem egymillió forint volt. Vagyis a felajánlónak havi 51 milliós fizetése volt.

Tavaly már nem kapott egyszázalékos pénzt az alapítvány, és idén is biztosan hiába keresünk majd hasonló adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai között, a kedvezményezettek ez évi listáján ugyanis már nem is szerepel a kormányközeli elemzőintézet.

Lánczi Andrásnál, a szervezet elnökénél (fenti képünkön) érdeklődtünk, hogy ennek mi az oka. Lánczi lapunknak azt mondta:


Fogalmam sincs, hogy miért nem vagyunk rajta, de nem is került szóba az alapítványnál ez a kérdéskör. Akkor beszéltünk a felajánlásokról utoljára, amikor azt a nagy összeget kaptuk. Kérdezgettük is egymást, tudja-e valaki, hogy ki lehetett az a személy, de máig nem derült ki.

Megkerestük a NAV-ot is, hogy miért került le a Századvég alapítványa a listáról. Válaszuk szerint nem lekerült, hanem az új listára nem került fel. Ugyanis 2014-ben megváltozott az eljárási rend.

Eddig az volt a szabály, hogy a kedvezményezett szervezetnek azt követően kellett elismertetnie a NAV-nál, hogy megfelel a jogszabályi feltételeknek, hogy valaki felajánlotta az adott alapítványnak, egyesületnek a személyi jövedelemadójának egy százalékát. 2014-ben viszont már csak úgy kerülhetett fel egy szervezet a listára, ha még a felajánlást megelőzően igazolta az adóhatóságnál, hogy megfelel a jogszabály által előírt kritériumoknak.

2015-ben tehát csak akkor részesülhet egy szervezet az egyszázalékos felajánlásokból, ha 2014. szeptember 30-ig regisztrált az adóhatóságnál. Aki ezt nem tette meg, már csak a 2016-os felsorolásba kerülhet bele, és akkor is csak úgy, ha 2015. szeptember 30-ig regisztrációs kérelmet nyújt be az adóhatósághoz. (A részletekről itt olvashat bővebben.)

Visszahívtuk Lánczi Andrást azzal, hogy mit válaszolt nekünk a NAV, majd megkérdeztük, ezek alapján szeptemberig regisztrálnak-e.


Igen, miért ne? Legalábbis ezt fogom javasolni az alapítvány kuratóriumának, mert döntés csak velük együtt hozható. Azt be kell látnunk, hanyagság egy szervezet részéről, hogy nem tudott erről

– mondta Lánczi, aki búcsúzóul hozzátette: ő valamelyik kutyamentő alapítványnak szokta felajánlani az egy százalékát.


A Századvég egyébként nemigen van rászorulva az egyszázalékos felajánlásra, mivel milliárdos megbízásokat kap a kormánytól, és az MNB-nek is végez kutatást.