A szavatossági idő miatt sietnek a kivégzésekkel

Forrás: Europress/AFP/Eitan Abramovic

-

Arkansasban 12 éve nem hajtottak végre halálos ítéletet. Most viszont 4 nap alatt 3 embert öltek meg.


Tizenhét éve nem fordult elő az Egyesült Államokban, hogy egy nap alatt két halálos ítéletet hajtották végre. Hétfőn Arkansasban két kivégzés is volt. Az 52 éves Jack Jonest azért ítéltek halálra, mert 1995-ben megerőszakolt és meggyilkolt egy nőt és 11 éves lányát. Három órával később közölték, hogy méreginjekcióval végrehajtották a halálos ítéletet a 46 éves Marcel Williamsonon is. Őt amiatt ítéltek halálra, mert 20 éve megerőszakolt és megölt egy 22 éves nőt, két másikat pedig elrabolt és megerőszakolt.

Négy nap alatt három embert végeztek ki az államban, ahol 12 éve nem hajtottak végre halálos ítéletet. Eredetileg 11 nap alatt, április 17. és 27. között nyolc halálra ítéltet akartak kivégezni kettesével, de az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt 4 kivégzést el kellett halasztani. A sietség oka állítólag az, hogy április végen lejár a méreginjekciókban használt egyik szer, a midazolam szavatossága.

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az EU felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken. Az Amnesty International a „futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, a Human Rights Watch pedig elítélte a „modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".