A szaúdi uralkodó nem félti a Sarm-es-Sejk felett repülő járatokat

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Szalmán bin Abdel-Azíz a szívén viseli az egyiptomi turizmus sorsát ezért a sarm-es-sejki utasszállítás folytatására adott utasítást.


Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó arra utasította országa nemzeti légitársaságát, hogy folytassa az utasok szállítását az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe az ottani turistaforgalom fenntartása érdekében. Az al-Iktiszadíja című szaúdi lap szerint a szaúdi király meggyőződését fejezte, hogy az egyiptomi hadsereg és kormány képes szavatolni az ország biztonságát Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök vezetése alatt. A két arab ország vezetői szerdán tárgyaltak egymással Rijádban.

Az egyiptomi államfő Szaúd-Arábiába tartva váratlanul felkereste Sarm-es-Sejket, hogy személyesen próbáljon meg fellépni az üdülőváros rohamos léptékű kiürülésével szemben. Az elnök látogatását előre nem jelentették be. Szíszi tárgyalt többek között az ottani repülőtér vezetőivel, az ott tartózkodó idegenforgalmi miniszterrel és a dél-sínai térség kormányzójával.

Egyiptom gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, a turizmus adja a nemzeti össztermék 11,5 százalékát. Kairó azt tervezte, hogy olyan intézkedéseket foganatosít, amelyek révén 2020-ig az idei 9-ről 26 milliárd dollárra nőnek az idegenforgalomból származó bevételei. Az egyiptomi turizmus egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk. Számos ország ugyanakkor határozatlan időre leállította a közkedvelt üdülőközpontba és más egyiptomi városokba irányuló járatait, miután egyre nő a gyanúja annak, hogy a másfél hete történt légi katasztrófát pokolgép okozhatta.

A szerencsétlenül járt orosz gép október 31-én zuhant le, 23 perccel azután, hogy Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra indult. Miután előtérbe került az az elmélet, hogy a tragédiát merénylet okozta, London és Moszkva döntése nyomán orosz és brit gépek naponta több ezer embert szállítanak haza a Sínai-félsziget déli csücskén fekvő városból.