A szeparatisták elleni harcot gyakorolják Ungváron

Fotó: MTI/MTVA / Nemes János

-

Éleslövészetet is tart a területvédelem. Az orosz felforgatásra hivatkozik a hadkiegészítő parancsnokság.


Éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot tart csütörtökön Ungváron a város hadkiegészítő parancsnokságának egyesített területvédelmi egysége, amely a térség destabilizálására törekvő feltételezett szeparatista csoporttal veszi fel a küzdelmet. Az egynapos gyakorlatról szerdai koordinációs tanácskozásán döntött az Ungvári Városi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság (UOGVK) vezetése. Az egyeztetésen részt vettek az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU), az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a mentőszolgálat és az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (GSZCSSZU) képviselői is.

A tanácskozás összehívására állítólag azért volt szükség, mert az orosz titkosszolgálatok fokozták tevékenységüket a térségben, és szeparatista csoportosulások az Ukrajnáért, Fehéroroszországért, Oroszországért (ZUBR) elnevezésű ukrán civil szervezet égisze alatt a helyzet elbizonytalanítására készülnek Ungváron.

A gyakorlaton az ungvári területvédelmi egység a feltételezett szeparatista csoportosulással száll szembe - mondta Mikola Zsuravljov alezredes, az UOGVK parancsnoka. Szerinte Ukrajna ellenségeinek tudniuk kell, hogy nem sikerülhet destabilizálniuk Kárpátalját, mert a megyében megfelelő erő áll rendelkezésre az ellenség támadásának hathatós visszaverésére.

Szerdán Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója bejelentette, hogy betiltatja a ZUBR tevékenységét Kárpátalján. Ezzel a megye vezetője arra a hírre reagált, hogy a közeli napokban Ungvárra látogat Olena Mazur, a ZUBR vezetője, akit Moszkal közismert ukrángyűlölőnek nevezett, és aki Kárpátalján ki akarja építeni a szervezet megyei szintjét. A kormányzó szerint Mazur ukránellenes propagandát folytat, amikor arra szólítja fel az ukrán anyákat, hogy ne engedjék gyerekeiket a "hunta hadseregébe", és rémhíreket terjeszt, amelyek szerint megölik azokat az ukrán fiúkat, akik nem akarnak a Donyec-medencében harcolni.

Moszkal utasította az SZBU kárpátaljai főosztályát, hogy amint Mazur megjelenik a megye területén, az ukrán törvényeknek megfelelő legszigorúbb intézkedéseket foganatosítsák vele és a helyi elit mindazon képviselőivel szemben, akik "orosz világot" kívánnak játszani Kárpátalján.

A kormányzó azt mondta, beadvánnyal fordult Ukrajna igazságügyi minisztériumához, hogy töröljék a nyilvántartásból a ZUBR-t, mivel az nyíltan ukrán- és idegenellenes tevékenységet folytat.