A szalámi után a cukorról is le akarnak minket beszélni

Fotó: Europress/AFP/Philippe Huguen / Europress/AFP/Philippe Huguen

-

Újabb élelmiszerek veszélyeivel sokkolnak minket a szakemberek. Az Egészségügyi Világszervezet. WHO a minap bejelentette, hogy a vörös húsokból készült termékek rákkeltők anyagok, most meg egy kaliforniai kutatás bizonyítja, hogy még akkor is jobban érezzük magunkat, ha csoki helyett kvázi egész nap chipset eszünk.


Robert Lustig, a San Franciscó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem munkatársa azt állítja, hogy a cukor mérgező, ezt pedig a cukor káros hatásait bizonyítandó kutatásokhoz képest egy egészen egyedülálló kísérlettel támasztja alá.


Munkatársaival negyvenhárom afroamerikai és spanyol, 8 és 18 év közötti gyereket vizsgáltak meg, akinek az étrendjét úgy állították össze, hogy a teszt időszaka alatt, azaz kilenc napon át pontosan ugyanannyi kalóriát vigyen a szervezetébe, mint mindennapjai során. Egyetlen egy dolgot változtattak meg csupán az étrendjükben: a cukrot minden esetben keményítővel helyettesítették. „Édesített joghurtok helyett, csipszet adtunk, cukrászsütemények helyett bagelt” – idézi Lustigot a Time amerikai hetilap. Ennek az apró módosításnak köszönhetően sem a gyerekek testsúlya, sem a bevitt kalória mennyisége nem változott.

Kilenc nap alatt azonban 10 százalékra csökkentették a napi cukorbevitelt, ami több szempontból is pozitív eredményeket hozott. A gyerekek vércukorszintje jelentősen csökkent, mivel az inzulin nevű hormon feladata a cukrok lebontása, a cukorból pedig kevesebbet vettek magukhoz. De csökkent a koleszterinszintjük is, és ami még nagyon fontos, a májuk zsírtartalmát is sikerült lefaragni a kilenc nap alatt.


Ahogy Lustig mondja: kísérletük csupán azt bizonyítja, hogy az általános vélekedésekkel ellentétben a cukor mérséklése nem csökkenti minden esetben a testsúlyunkat. Persze, azt sem ajánlja, hogy bárki is kövesse a Kaliforniai Egyetem kipróbált kilencnapos diétáját, mivel az sem egészséges. Ugyanakkor úgy tűnik, még fogyás nélkül is egészségesebbek az emberek, ha nem fogyasztanak cukros dolgokat.


„A gyerekeknek silány, rossz minőségű ételeket adtunk, és mégis jobban érezték magukat. Képzeljék el, hogy mennyivel érezhették volna magukat még ennél is jobban akkor, ha kivesszük a cukrot, és nem helyettesítjük azt semmivel”.