A szakbezárással a társadalomtudományi kar lényege veszhet el

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az ELTE rektora szerint a nemzetközi tanulmányok szak megmenekülhet, az intézmény több szak megszüntetése vagy átalakítása ellen tiltakozik. A Társadalomtudományi Kar dékánja a végső jogszabályt várja. Nagy érvágás lenne a szak bezárása, de nem a financiális ok a fő baj.


„Amit én hallottam, az nagyjából az, hogy hétfőn megmarad, kedden megszűnik, szerdán megmarad, csütörtökön megszűnik...” - reagált Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja arra, hogy Mezey Barna rektor szerint van esély a nemzetközi tanulmányok szak megmentésére. Bár Mezey konkrét ígéretet erről nem kapott Palkovics László államtitkártól, szerinte a beszélgetés biztató volt. A szakon kisebb átalakítások talán jöhetnek. Tausz arra vár, hogy kijöjjön a végleges jogszabály, amiben ott van a nemzetközi tanulmányok szak is.

A Kar hallgatói és oktatói szerveztek egy tiltakozó fórumot, ott Tausz a többi között arról beszélt, 10 államilag finanszírozott hely mellé 190 diák önköltséges képzésre jelentkezett nemzetközi tanulmányok szakon, a ponthatár pedig nem volt alacsony a fizetős képzésen sem. Szerinte ha ezt a szakot meg lehet szüntetni, bármi járhat ugyanígy.

Az ELTE - összegyetemi szinten - sem minden szak megtartásáért küzd. A pszichológus, nyelvész, filmelmélet képzésen például nem változtatna. A bezárásra/átalakításra ítélt szakok nagy részével viszont egyetért az egyetem vezetése.

„Vannak szakok, ami mögött kikövetkeztethető a szándék, más szakoknál fogalmam sincs” - mondta Tausz Katalin arra, a minisztérium miért akarja megszüntetni a nemzetközi tanulmányok szakot. „Ebben az esetben nem tudok másra gyanakodni, minthogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hasonló jellegű szakát akarják versenyelőnyhöz juttatni.”

Az államtitkárság Tausz elmondása szerint a felsőoktatás minőségének javítására, az európai képesítési rendszerre illetve a munkaerő-piaci igényekre hivatkozott a nemzetközi tanulmányok megszüntetésénél, de ez szerinte mind tételesen cáfolható.


Mínusz 20 százalék

Bár többen amiatt aggódtak, hogy az egész Társadalomtudományi Kar bezárhat, ha megszűnik a nemzetközi tanulmányok illetve a társadalmi tanulmányok szak, Tausz szerint ez így nem igaz, hiszen nem minden kar önfenntartó, azt kisegíti a többi vagy a kormányzat. Az viszont igaz, hogy a Kar lényege veszhet el: eddig minden adott volt a minőségi felsőoktatáshoz, az oktatás, kutatás feltételei biztosítottak voltak - mondta Tausz Katalin.


Rosszul működni mindenki tud, színvonaltalanul is lehet, de mi eddig nem így működtünk.

A Kar össz bevételét nézve a két szak 20 százalékot tesz ki. (Az önköltséges hallgatók befizetése után.) Tausz szerint ezt a kiesést is megérzi a kar, de nem ez a fő probléma.

A BME-n is volt fórum, párhuzamosan az ELTE-vel, ott meghívásra megjelent Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is. Az ELTE hallgatói a fórum végén vonulásos tüntetést tartottak, egészen az Emberi Erőforrások minisztériumához mentek, a minisztériumi terv visszavonását követelték. Részletes tudósítást itt olvashatnak.

Az Emmi korábban azt mondta, még nincs döntés, a szakok bezárása karokat, intézményeket nem lehetetlenít el.