A szakadárok újra rohamoznak Kelet-Ukrajnában

Fotó: Facebook

-

A januári tűzszünet után újra harcok dúlnak Donyeck mellett. A szakadárok szerint viszont az ukrán hadsereg lövi őket.


Újabb rohamot indítottak a Moszkva által támogatott szakadárok a kelet-ukrajnai fronton, Donyeck melletti Avgyijivka ipari övezetében, a katonák visszaverték a támadást - jelentette vasárnap reggel a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Az előző nap két ukrán katona sebesült meg a harcokban. Szombaton összesen 51-szer lőtték a szakadárok a Donyec-medencében az ukrán ellenőrzésű oldalt Grad sorozatvetőkkel és egyéb nehéztüzérségi fegyvereket is bevetve.

A legsúlyosabb a helyzet továbbra is Donyeck környékén, de a támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára.
Az ukrán védelmi minisztérium hétvégi tájékoztatása szerint eddig már 13-szor indítottak rohamot szakadár csapatok Avgyijivkánál, és több mint 7,5 ezer nehéztüzérségi lövedéket lőttek ki katonai állásokra, és lakott területre.
Kijev a minszki megállapodások betartásának felügyeletére létrehozott ukrán-orosz katonai ellenőrző központ orosz képviselőit teszi felelőssé ezért, akikkel továbbra sem tudtak megállapodni egy átmeneti fegyvernyugvásban, hogy a villanyszerelők megkezdhessék a megrongálódott áramvezetékek helyreállítását.
Eduard Baszurin az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője szombaton a DAN szakadár hírügynökség szerint arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg csaknem 1800-szor lőtte - egyebek mellett rakéta-sorozatvetőkkel és harckocsikkal - állásaikat, egy szakadár fegyveres megsebesült.