A svédek továbbra is letartóztatnák a WikiLeaks alapítóját

Fotó: AFP / NIKLAS HALLE'N

-

Assange ellen nem erőszak miatt nyomoznak. A WikiLeaks alapítója attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak.


Nem vonják vissza a 2010-ben kiadott európai elfogatóparancsot Julian Assange ellen - így döntött a stockholmi fellebbviteli bíróság pénteken. A WikiLeaks alapítója szemben szexuális bűncselekmények miatt nyomoznak. A 45 éves ausztrál férfi 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén él, hogy elkerülje a kiadatást. A WikiLeaks alapítója attól tart, hogy Svédország kiadná őt az Egyesült Államoknak, ahol büntetőjogi eljárás zajlik az általa alapított leleplező oldal ellen.

Assange tagadja, hogy bárkit is megerőszakolt volna, és többször fellebbezett a letartóztatási parancs ellen. Egyelőre nem tudni, hogy az ítélet után a svéd legfelsőbb bírósághoz fordul-e ügyével. Assange-ot október 17-én hallgatja ki egy ecuadori ügyész a svéd nyomozók nevében.

Az ausztrál férfi védőügyvédje két éve sikertelenül próbálja semmissé nyilváníttatni a letartóztatási parancsot. Assange legutóbb februárban emelt panaszt egy svéd bíróságon a döntés miatt, röviddel azután, hogy egy ENSZ-munkacsoport jelentésében önkényesnek nevezte Assange fogva tartását Ecuador londoni nagykövetségén, és a férfi kártalanítására szólította fel Nagy-Britanniát, illetve Svédországot.