A svédek akár az ecuadori nagykövetségen is kihallgatnák Assange-t

Fotó: acidpolly/Flickr

-

A svéd ügyészség pénteken felajánlotta, hogy jobb megoldás hiányában Ecuador londoni nagykövetségén hallgatná ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját. Julian Assange ügyvédje közölte, védence nagy valószínűséggel el fogja fogadni a felajánlást.


A svéd vádhatóság korábban többször is elutasította, hogy külföldön hallgassa ki Assange-t, aki 2012. június 19-én Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott menedéket, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. Marianne Ny vezető ügyész azzal magyarázta a stratégiaváltást, hogy a férfi ellen felhozott vádpontok közül néhány augusztusban elévülne.


Ny elmondta, mindig is úgy gondolta, hogy az ecuadori követségen történő kihallgatás sokkal rosszabb, mint ha erre Svédországban kerítenek sort.


Most azonban az idő a legfontosabb, ezért szükségesnek láttam, hogy elfogadjuk ezt a tökéletlen megoldást, és kockáztassuk, hogy a londoni kihallgatás nem viszi előre az ügyet

– fogalmazott az ügyész, hozzátéve, hogy Assange beleegyezésén kívül még az ecuadori hatóságok hozzájárulását is meg kell szerezniük.


Per Samuelson, Assange egyik ügyvédje üdvözölte a svéd ügyészség döntését, és közölte, hogy védence nagy valószínűséggel el fogja fogadni az ajánlatot, miután azt részletesen is megvizsgálták. „Együttműködünk a vizsgálatban. El fogja fogadni (az ajánlatot)” – mondta a jogász, aki szerint ügyfelét megörvendeztették a fejlemények.

„Boldog, mivel több mint négy éve ezt kérjük. Ugyanakkor bosszús, amiért ennyi időbe tellett az ügyészségnek, hogy meghozza ezt a döntést” – mondta Samuelson. „Julian Assange meghallgatást szeretne, hogy felmenthessék. Tehát természetesen üdvözöljük (a lépést)” – tette hozzá.

A svéd ügyészség közlése szerint DNS-mintát akarnak venni a 43 éves ausztrál férfitől. Samuelson ennek kapcsán azt mondta, hogy ez „azon részletek egyike, amelyeket még meg kell tárgyalniuk”.

Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket, s attól tart, a vádat csak azért akasztották a nyakába, hogy Stockholm kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot.

A titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatala volt az egyik legnagyobb mértékű kiszivárogtatás az Egyesült Államok történetében.