A svéd birkózó kezében van Kiss Balázs sorsa

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Kiss Balázs a nyolcaddöntőben kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet.


A 2009-ben világbajnok magyar a tavaly vb-bronzérmes ukrán Dmitrij Timcsenkót remek teljesítménnyel verte, ezután következett számára a svéd Carl Eric Schön, aki nem tűnt verhetetlennek.


A meccset jól kezdte a 33 éves, élete első olimpiáján szereplő magyar, aki agresszívan dolgozott állásból. A BVSC kötöttfogásúja egy perc után szép akciót csinált, a svéd azonban visszafogott belőle, majd kiemelte és eldobta őt, így hiába volt addig aktívabb a magyar sportoló, ellenfele jutott 5–2-es előnyhöz. A szünetig aztán Schönt egyszer intették, és leküldték, ám nem változott már az állás, mert szépen felállt a lenti helyzetből.

A második menetben Kiss Balázs óriási erőket mozgósított a szőnyegen, a svéd viszont stabil volt, nem nagyon lehetett kimozgatni, majd miután ismét már egy pontért megintették, lent is kiválóan védekezett, így végül 5–3-ra nyert és továbbjutott. Kissnek pedig maradt a remény, hogy legyőzője borítja a papírformát, és bejut a fináléba, ezzel vigaszágra segíti őt.


Schön az egész meccsen stabil volt


Nagyon sajnálom. Az első meccsen kiválóan ment a birkózás, és ezen is jól kezdtem mondta keserűen a vesztes mérkőzés után Kiss Balázs. Az akcióm után a bírók sokáig tanakodtak, hogy bebillent-e a svéd, én pedig azt hittem, nem adnak semmit, állásból megyünk tovább. Miután mégis megadták a pontokat nekem, már olyan helyzetben voltam, melyben nem tudtam mit csinálni, Schön pedig nagyon erős, jól emel. A végéig küzdöttem, mindent megpróbáltam, sajnálom.”


A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás a dél-koreai Rju Han Szúval csapott össze a nyolcaddöntőben, és végül 4-0-ás vereséget szenvedett. „Állítólag a nyakához nyúlt, nem tudom, én még ilyet nem láttam” – mondta Takács Ferenc, a válogatott másodedzője Lőrincz karikás intéséről, amit még 0–0-ás állásnál kapott, kilenc másodperccel az első menet vége előtt.

A magyar klasszisnak a vigaszági szerepléshez az kellett volna, hogy a 2013-as vb-győztes Rju a fináléig meneteljen, ám a dél-koreai veszített az örmény Migran Arutjunjan ellen.