A súlycsökkentő műtét gyógyíthatja a cukorbetegséget is

-

A Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy kutatásban részt vevő hatvan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőnek közel fele legalább 5 évre meggyógyult. Hasonló eredményről már korábban is beszámoltak svéd kutatók, akik 604 gyomorszűkítésen átesett beteg sorsát követték tizenöt éven át.


A londoni King's College és a római Universita Cattolica kutatói szerint azok közül, akiket csak gyógyszeresen és diétával kezeltek, senki sem gyógyult meg. Azok viszont, akiket megoperáltak, hosszú távon is tünetmentesek maradhattak: a betegek felének a vércukorértékei 5 éven keresztül ugyanolyanok maradtak, mint az egészségeseké. Az elvégzett súlycsökkentő műtét csökkentette a gyomor méretét, és a táplálék felszívására képes bélszakaszt.


A betegek 80 százaléka egyetlen fajta gyógyszerrel vagy gyógyszerek nélkül is az optimális szinten tudta tartani a vércukrát, vagyis sokaknak akkor is javult az állapota, ha eközben a cukorbetegség nem szűnt meg. A megműtött betegeknél kisebb valószínűséggel alakult ki szívbetegség, ami egyébként szövődménye lehet a 2-es típusú diabétesznek.

Az eredmények ennél is jobbak voltak 2 évvel az operáció után, sok beteg azonban a következő három évben visszaesett. Ugyanezt tapasztalták egyébként azok a svéd kutatók is, akik 604 súlycsökkentő műtéttel kezelt beteg sorsát követték nyomon 15 éven keresztül. Ők azt találták, hogy két évvel az operáció után a betegek 72 százalékánál megszűntek a cukorbetegség tünetei; 15 évvel később azonban kicsit több mint a felüknél kiújult a betegség.