A Star Wars-őrület a sportvilágot is felforgatja

Forrás: IMBd

-

És az Éhezők viadala is nagy hatással volt a fiatalokra: Katniss Everdeen miatt kifosztották a sportboltok ijász szekcióit, a jedik pedig őrülten kúllá tették a vívást.


A népnyelvben csak „kardozós film”-nek nevezett műfaj korántsem most éli fénykorát, hiszen a műfaj igazi klasszikusai sok-sok évtizeddel ezelőtt készültek (Errol Flynnel, Guy Williamsszel meg az ős-Három testőrrel), és már az utolsó rendes Zorró-mozinak is tíz éve, a filmek hősei által mesterien űzött tevékenység, azaz a vívás népszerűsége mégis most mutatott robbanásszerű növekedést.

Elsősorban az Egyesült Államokban, ahol embertelen felhajtás közepette mutatták be az év végén a Star Wars-filmek legújabbikát, Az ébredő erő címmel. A filmben (és a hype során újra előkerülő előzményeiben) tucatszámra vannak jobbnál jobb és szebbnél szebben megkomponált fénykardpárbajok, melyek hipnotikus erővel vonják bűvkörükbe az éppen sportágat választó gyerekeket.


Olimpiai sikersport


A popkultúra csúcsán terpeszkedő Star Wars-sorozat aktuális része nem csak akkor jelent meg, amikor a közösségi média tucatnyi csatornája azt is behúzza a SW-univerzumba, akinek dunsztja sincs, hogy mi az az R2D2. De szerencsére legalább éppen egy olimpia előtt fél évvel. Az olimpia pedig nem más, mint a sportvilág Star Warsa, a két összeadódó hatás pedig kiváltotta a vívóőrületet.

A pekingi olimpián ezüstérmes amerikai kardozónak, Tim Moorhouse-nak is jól megy a nemrégiben nyitott vívóklubja.


Naponta kapjuk e-mailek tucatjait gyerekektől, akik a Csillagok háborúját emlegetik, és vívást akarnak tanulni.

A sikerfilmek kiváltotta őrület korántsem új keletű sportvilágban. Egy másik, a maga nemében még a vívásnál is marginálisabb sportág, az íjászat is fényesen profitált a mozivásznon kapott ingyenmarketingből.


Filmes képek Rocky 76

Az első

Az első olyan film, amely egy adott sportágra érezhetően nagy hatást gyakorolt, az az 1976-ban bemutatott Rocky volt, amely az Amerikában egyébként is népszerű ökölvívásnak hozott robbanásszerű népszerűség-növekedést. Philadelphiában a mai napig hatalmas kultusza van a filmnek és főszereplőjének, a Rocky-szobor a „testvéri szeretet városának” egyik legfőbb látványossága, a Művészeti Múzeum lépcsőjén manapság is hétköznapi hősök tucatjai futkároznak. A héten mozikba kerülő legújabb Rocky-film (Creed – Apollo fia) újabb szikrát adhat a parázsnak.

Az Egyesült Államokban az évek során sorozattá duzzadó Éhezők viadala filmek főszereplője, az íjjal mesterien bánó szépséges Katniss Everdeen túlélőshow-ja indított el lavinát, Nagy-Britanniában pedig A Gyűrűk ura-trilógia tündéi. Mindkettő fellendülést hozott a sportíjászkluboknál (bár legyünk őszinték, azért az sem tett rosszat a sportágnak, hogy az olimpián a dél-koreai Im Dong-hjun két világrekordot is megdöntött – vak létére a látók között).

„Az olimpia után készített felmérés azt mutatta, hogy 36 ezer 12 és 18 év közötti fiatal szívesen kipróbálná a sportágat. Ugyanez a szám 2004-ben még csak 16 ezer volt” – mondta annak idején Peter Jones, a brit íjász szövetség elnöke.

Amerikában tinédzser lányok árasztották el az íjászklubokat, és 75 százalékkal megugrott a 18 év alatti igazolt versenyzők száma, a sportboltok íjászszekcióit pedig valósággal kifosztották a lelkes kezdők. Az amerikai szövetség nyílt levélben mondott köszönetet a filmek alapjául szolgáló regények írójának, Suzanne Collinsnak, amiért „a nyári táborok és a szűk nadrágos pasik sportját újra reflektorfénybe helyezte, aminek köszönhetően lelkes fiatalok tömegei fedezték fel maguknak a sportágat”.


Jennifer Lawrence nem hisz a szemének, milyen sikeres lett kedvenc hobbija


Az együttműködés amúgy kölcsönös volt, a Katnisst játszó Jennifer Lawrence-t az amerikai olimpiai csapat íjásza, Khatuna Lorig készítette fel a szerepre.

A Star Wars hasonlóan komoly segítséget jelentett az amerikai vívósport nyerő pályára állításához. Az amerikaiak ugyan 2004 óta minden olimpián nyertek legalább egy érmet vívásban, azonban az igazolt vívóik számát nem tudták kimozdítani a 20-22 ezer közötti létszámról. Az ébredő erővel együtt azonban a lelkesedés is felébredni látszik.


A Csillagok háborúja-filmek mindig is komoly bázist jelentettek a sportág népszerűsítésében

– mondja Bob Bodor, az amerikai szövetség egyik munkatársa. Az aktuális Star Wars-film jótékony hatására nem csak az amerikaik éreztek rá: a moszkvai világbajnokságon, például „fénykardbemutatóval” szórakoztatták a közönséget.Vader nagyúr az olimpián

A Csillagok háborúja-filmeknek régóta szoros kapcsolatuk van a vívással. A fénykardpárbajok koreográfiáját a japán kendo ihlette, míg az első epizódokban több hivatásos vívó is dolgozott a filmekben. A leghíresebb közülük Richard Bonehill és Bob Anderson volt. Előbbi tíz világbajnokságon dolgozott edzőként a brit válogatott mellett, 2010-ben pedig veterán világbajnokságot nyert (éppen egy éve, 2015. február 4-én hunyt el). A helsinki olimpián csapatban ötödik Bob Anderson pedig A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér fénykardos jeleneteiben bújt Darth Vader maszkja mögé.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!