A Star Wars ihlette repülő motorra vágyik az amerikai hadsereg

Forrás: Hoverbike

-

Megint egy olyan eszköz, amelyet egy sci-fiben találtak ki, és nem nyugodtak a mérnökök, amíg meg nem építették.


A jedi visszatér sportmotorra emlékeztető járgánya a mérnököknek és a katonáknak is beragadt. Tavaly a Kickstarteren a Malloy Aeronautics már összekalapozott 64 ezer fontot, hogy legyártson egy egyharmad méretű repülő motort, amelynek eladásával pénzt szerez egy valódi, emberléptékű példány elkészítésére.Az angol cég épített már egy röpképes prototípust, amelyet a földhöz rögzítve próbáltak ki. Két propellere volt, irányítani pedig a légsugár elterelésével lehetett. A feltaláló szerint a 150 km/órás sebességet és a 3000 méteres repülési magasságot el lehetett volna érni ezzel a szerkezettel is.

A teszteket kiértékelve a következő prototípus már egy karcsú, négyrotoros eszköz, amelyet az egyes propellerek fordulatszámának szabályozásával lehet irányítani. Szóval pont olyan, mint egy sima kvadrokopter, amelynek a propellerei kicsit egymásra lógnak.


Így repül a lekötözött prototípus


A Malloy Aeronauticsnak már partnere is van a fejlesztésekben. Sőt, szert tett egy reménybeli megrendelőre is. A párizsi légi bemutatón jelentette be, hogy az amerikai Survice Engineering katonai beszállító céggel dolgozik azon, hogy új típusú felderítőjárművet faragjon belőle az amerikai hadseregnek.A Gizmag szerint a védelmi minisztérium egészen konkrét vágyakkal rendelkezik. Olyan lebegő motort akar, amely hosszabb utakra is alkalmas, és terhet is képes cipelni. Úgy számolták, hogy a motornak meg kell tudnia emelni egy teljes felszereléssel ellátott katonát, meg még egy kicsit, összesen 360 kilogrammot.Magyarok a levegőben!

Drónmotort – vagyis Flike-ot – Magyarországon, egészen pontosan Miskolcon is fejlesztenek. Az Y alakú váza és hat motorja után Y6-osnak nevezett szerkezet akár száz kilométer per órás sebességre is fel tud gyorsulni. Cserébe a mostani verzió nagy lítiumakkumulátoraival is csak 15-20 percet képes a levegőben tölteni.


repülő járművek, Vígh Viktor, Flike

Úgy kell ülni a magyar Flike-on, mint a lovon


Emberi pilótával eddig maximum egy-két méter magasságba emelkedett fel a szerkezet, ideális utazómagassága pedig 5-6 méteren lesz. A Flike külsejében egy kicsit sem emlékeztet A jedi visszatér versenymotorjára: a dupla motor és a lovagláshoz hasonló ülőpozíció miatt nagyon magas a szerkezet.


A DARPA-nak mindenre van pénze

A Pentagon fejlesztési ügynöksége, a DARPA olyan, mint egy gazdag és szórakozott nagybácsi. Egészen érdekes projektekre szór ki hatalmas összegeket. Például a Grand Challenge nevű, robotautókra kiírt versenyéből nőtte ki magát az autonóm autók ipara. Leglátványosabb aktuális kihívása az emberre szabott környezetben boldogulni képes, ám nem feltétlenül emberszabású robot megépítéséről szólt. A csetlő-botló gépemberek versenyét ezrek nézték az interneten.


Vannak viszont közvetlenebbül katonai felhívásai is a DARPA-nak. Az egyik ilyen a nagyon tudományos nevű Aerial Reconfigurable Embedded System (ARES) kifejlesztésére kiírt pályázat. A szavak egy olyan többcélú járművet rejtenek, amely képes haladni azokon a terepeken, amelyeken a mostani katonai terepjárók is, át lehet vele repülni rövidebb távokat helikopter üzemmódban, és a vezetését rá lehet bízni egy katonára. Magyarul egy repülő dzsip.


repülő járművek, DARPA “Transformer” project

Terrafugia Transformer – az egyik versenyző terv


A programot nem siették el, bár 2009 óta tart, még készülnek a röpképes prototípusok. A program nagy nyertese a Lockheed Martin és a Piasecki Aircraft, így például a fenti képen látható Terrafugia gépből katonai változat biztosan nem lesz. Az eredeti tervek szerint 2015 nyarán fel kellene szállnia a prototípusnak, de tavaly február óta nem sok szó esett a programról.A dzsipre szerelt óriásdrón dizájnú Lockheed Martin-gép végső árát egymillió dollárra lőtték be. Ez két és félszerese a Hummer terepjáró 400 ezer dolláros árának, viszont csak negyede egy könnyű szállítóhelikopterének. Ráadásul kisebb helyre is le lehet tenni a repülő dzsipet.


Minden ezzel kezdődött: 74-Z

A Star Wars-ügyekben atombiztos forrásnak számító Wookiepedia szerint a 74-Z lebegőmotort az Aratech Repulsor Company gyártja. A motor 25 méterre tud felemelkedni, végsebessége 500 kilométer per óra. Újonnan 4000 galaktikus kreditbe kerül, használtan már 1800-ért is meg lehet csípni egy-egy példányt. (A kredit–dollár átváltási árfolyamról ne kérdezzenek.)