A Standard & Poor's leminősítette az EU-t

-

A Brexit miatt az unió hosszú távú adósságkockázata már nem AA+, hanem csak AA.


A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi AA pluszról egy fokozattal AA-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.


Elemzésében az S&P kiemeli, hogy az EU-n belüli szolidaritást eddig az unió hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemeként tartotta nyilván, ezentúl azonban semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról múlt héten rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt.

A Standard & Poor's nem számított a Brexitre – áll a cég elemzésében.
A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, ám Nagy-Britannia távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett várhatóan bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata is.

Idén az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 13 százalékát.


A Standard & Poor's a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal AA-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását az addig érvényben tartott lehetséges legjobb AAA szintről, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A cég azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye miatt romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

A Fitch Ratings és a Moody's Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától az elit AAA besorolást. A héten a Fitch újból leminősítette Nagy-Britanniát, AA+-ról egy fokozattal AA-ra rontva a hosszú futamú brit szuverén osztályzatot.