A stadionpénzek ezentúl a természetjárásba mennek

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Kétszáz új turistaházat terveznek, de jut pénz a kerékpározás, a vízi turizmus, a lovasturizmus, a vitorlázás fejlesztésére is.


Az eddig a stadionépítésbe menő pénzek ezentúl az aktív szabadidős tevékenységek fejlesztésére mennek. Erről beszélt a hétvégén Dobogókőn Révész Máriusz. A kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a magyar természetjárók napján szólalt föl. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) rendezvényén Révész így fogalmazott:„Miniszterelnök úr azt mondta nekem, hogy nagyvonalúan és bátran gondolkozzak, lassan a stadionépítési program véget ér, és azokat a forrásokat, amiket eddig erre a területre szánt, azt gondolja, hogy ezentúl az aktív kikapcsolódás fejlesztésére kell fordítani.”

Ez a terület nemcsak a természetjárás, hanem ebbe beletartozik a kerékpározás, a vízi turizmus, a lovasturizmus, a vitorlázás – tette hozzá Révész Máriusz.


Révész Máriusz Dobogókőn beszélt


A kormánybiztos EU-s pénzekről is beszélt: „Van most egy hatalmas program, ezeknek a területeknek a szolgáltatásfejlesztésére az elkövetkező két évben uniós forrásból 10 milliárd forintot fogunk költeni. A természetjárás, a vízi turizmus megállóhelyeinek fejlesztésére, lovasturizmusra. Ebben a hatalmas összegben nincsen benne az a hatalmas pénz, amit a kerékpárutak fejlesztésére fordítunk.”

Révész szerint Orbán Viktor úgy véli, nemcsak a régi turistaházak rendbehozására kell fordítani, de új turistaházakat is kell építeni. Ezek olyan intézmények legyenek, ahol olcsó szállás várja a turistákat, ahol az érkezők a saját ételüket is elfogyaszthatják.


Az új galyatetői turistaközpont (a fejlécben is ez látható) különböző típusú és árú szállásokat kínál


A miniszterelnök szerint 200 új turistaházra van szükség, meglesz a pénz, amennyi ehhez kell – mondta Révész Máriusz.

A turistaházaknak nem kell feltétlenül piaci alapon működniük, a saját lábukon megállniuk. Ahogy a kultúra is kap állami támogatást, a turistaházak is fognak. Az első lépés a turistaházak jogszabályi definiálása lesz – mondta a kormánybiztos.