A Spotifyt 1,6 milliárd dollárra perlik

Fotó: DPA / Jörg Carstensen

-

A stockholmi székhelyű cég tavaly kifizetett egy hatalmas összeget.


A Spotify zeneszolgáltatót 1,6 milliárd dollárra (411 milliárd forintra) perli a Wixen Zenekiadó. A kereset szerint a streaming cég több ezer olyan számot használ, amelyekhez nem kérte meg a szerzői jogokat. A Wixen, amely kizárólagos forgalmazója olyan daloknak, mint Tom Petty Free Fallin, a Doors Light My Fire vagy Weezer (Girl We Got a) Good Thing című száma, és olyan énekesekkel dolgozik, mint Stevie Nicks, egy kaliforniai szövetségi bíróságra nyújtotta be keresetét a napokban.

A Wixen azzal is vádolja a Spotifyt, hogy egy harmadik partnernek, a Harry Fox Ügynökségnek szervezte ki a számok licencének megszerzését, amely azonban ehhez a feladathoz nem volt kellőképpen felkészült.

A Spotify nem fűzött kommentárt a keresethez. A stockholmi székhelyű vállalat tavaly májusban már kifizetett 43 millió dollárt (11 milliárd forintot), hogy megakadályozzon egy ellene indítandó csoportos pert jogdíj nélkül forgalmazott zeneszámok miatt.

A Spotify tervei szerint az idén tőzsdére megy a clg. Az elmúlt hónapokban mintegy 20 százalékkal növelte értékét, amely most 19 milliárd dollárra (4882 milliárd forintra) rúg.