A sportvilág reakciói a párizsi terrortámadásokra

Fotó: MTI/AP / Christophe Ena

-

Gyász, döbbenet és együttérzés uralja a sportvilágot, ahol mindenki egy emberként támogatja Franciországot és ítéli el a terroristákat.


„A Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) a péntek éjszaka Párizsban, valamint a Franciaország-Németország mérkőzés alatt a Stade de France közelében elkövetett terrortámadások után osztozik a nemzetet megrázó mély gyászban. A szövetség együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak” - reagált rövid közleményben a történtekre a honlapján a francia futballszövetség első embere, Noël Le Graët.

A támadás következményeként a francia válogatott valamennyi szombati programját lemondta. Zárva lesz a csapat főhadiszállásául szolgáló clairefontaine-i edzőtábor, ahol így elmarad a szurkolókkal délután 2-re meghirdetett közönségtalálkozó, valamint az utána kiírt sajtóesemények is. A francia válogatott következő mérkőzését a tervek szerint november 17-én játssza Londonban Anglia ellen.

Az ország legnagyobb futballklubja, a Paris Saint-Germain a Twitter-csatornáján tudatta, hogy a klub valamennyi tervezett sporteseménye elmarad a hétvégén.



Megrázó és sokkoló

Ez a címe a német szövetség (DFB) honlapján megjelent hosszabb beszámolónak, melynek bevezetőjében tárgyilagosan leírják a történteket, majd idézik több futballvezető, illetve politikus részvétnyilvánítását is.

„Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter ült mellettem, aki percről-percre tragikusabb híreket kapott – mondta a német küldöttség vezetője, a DFB alelnöke, Reinhard Rauball. Sajnos hamar kiderült, hogy a sport világát is támadás érte. Bízom benne, hogy megszületnek a helyes szükséges döntések, különös tekintettel a jövő évi nagy, közös ünnepre, az Európa-bajnokságra.”

„Mindannyiunkat megrázott és sokkolt, ami történt – mondta Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya. - Számomra a sport, a játék és a gólok most teljesen háttérbe szorultak. Igazából nem is tudok mit mondani. Emlékszem a robbantás hangjára, de a kispadon ülők közül senkinek sem jutott eszébe, hogy terrortámadás történhetett, én is csak ma reggel értesültem a pontos részletekről. Amikor hallottam a híreket, mélységesen megrendültem.”


A mérkőzés után sok szurkoló a pályán próbált menedéket keresni


Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere arról beszélt, hogy az öltözőben óriási volt a bizonytalanság a játékosok körében, és mindenki nagyon félt, a játékosokat is sokkolták a történtek. Mindenki a telefonját kereste, hogy olvassa a híreket, illetve hazatelefonáljon és megnyugtassa az otthoniakat.

A politikusok közül Joachim Gauck államfőt és Angela Merkel kancellárt is idézi a dfb.de. Mindketten azt mondták, hogy sokkolták őket a Franciaországból érkező hírek, és együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint valamennyi franciának.

A helyszínen tartózkodó Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a Twitteren keresztül üzent: „Sokkolt és lesújtott, ami Párizsban történt. Mindannyian Franciaország oldalán állunk!”

A francia válogatott következő ellenfele, Anglia is részvétét nyilvánította: az angol szövetség (FA) Twitterén: „Az FA részvétét fejezi ki a párizsi támadás áldozatai hozzátartozóinak. Ami történt, kegyetlen és tragikus.” A további két bejegyzésben pedig azt írják, hogy a folyamatosan kapcsolatban vannak a francia szövetséggel, és, ha keddi mérkőzéssel kapcsolatban bármilyen hír felmerül (pl. elmarad), akkor azt tudatni fogják a szurkolókkal.



„A spanyol szövetség elítéli ami Párizsban történt, valamint ezúton fejezi ki támogatását és biztosítja szolidaritásáról az áldozatok hozzátartozóit. Ezekben a percekben a teljes spanyol futballcsalád Franciaország mellett áll” – írja honlapján a spanyol szövetség.


Ami viszont meglepő (vagy inkább megdöbbentő), hogy szombaton délelőtt még sem az Európai (UEFA), sem a Nemzetközi (FIFA) Labdarúgó Szövetség hivatalos oldalain nincs egyetlen sor sem a Párizsban történtekről. Az uefa.com a francia-német meccsről szóló tudósításában sem szerepel, hogy mi történt. A szövetség munkatársai végül 11 óra után bekapcsolták a számítógépüket, ekkor került fel a honlapra egy rövid, az UEFA részvétét kifejező és az áldozatok hozzátartozóival együtt érző nyilatkozat.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még továbbra sem vett tudomást a péntek éjszakai eseményekről.