A sportvilág leggyűlöltebb figurái

Fotó: AFP / JAVIER SORIANO

-

Nick Kyrgios sportpályákhoz méltatlan beszólása kiverte a biztosítékot teniszkörökben, de a balhés sportolónak számos nagy elődje és kortársa akad.


Nick Kyrgios

Mindenki Kyrgios aljas beszólásáról beszél. Az ausztrál játékos meccs közben odaszólt ellenfelének, Stan Wawrinkának: „Kokkinakis megdöngette ám a barátnődet!” A teniszben különösen szokatlan ez a durvaság, ráadásul Kyrgios két olyan játékost is belekevert az amúgy is sérülten játszó ellenfele hergelésébe, akik ott sem voltak: Kokkinakist, és azt a bizonyos barátnőt, aki szintén teniszező, a horvát Donna Vekic. Kyrgios ugyanazon a meccsen a labdaszedőket is piszkálta, így a férfi tornákat szervező ATP Wawrinka hergeléséért a maximális, tízezer dolláros bírságot rótta ki rá, további 2500-at a labdaszedő megsértéséért, és fontolgatja, hogy egy időre eltiltsa.Kyrgiost nyár elején Wimbledonban kifütyülték, mert az első szettben eldobott egy game-et Richard Gasquet ellen: egyszerűen nem adta vissza a szerváit. „Fáradt voltam” – védekezett később flegmán. De amúgy is dühöngött és káromkodott a meccsen, az ütőjét pedig a nézők közé vágta.


Justin Gatlin

Az hagyján, hogy Gatlint kétszer is eltiltották doppingolásért, a rajongókat inkább a bűntudatának totális hiánya bosszantja. Valójában úgy tűnik, az amerikai kifejezetten élvezettel dagonyázik az első számú közellenség szerepében, a közelmúltban, egy dohai győzelme után például pisztolyt formált az ujjaiból, és lelőtte a kamerát. Mivel a két doppingügye után is versenyezhet, mit sem változtatott a korábbi nemtörődöm hozzáállásán. Amikor a doppingolásáról kérdezték, még ő sértődött meg:


Nincs mit beismernem. Ha történész vagy, előkeresheted a régi cikkeket az archívumban. Miért kellene változtatnom az akkori magyarázatomon? Minek kérdez a tíz éve történtekről?


Pepe

A világfutball számos hentese közül is kiemelkedik. A létező legegyszerűbb módszerrel vívta ki a szurkolók millióinak utálatát: brutális szabálytalanságokkal vette el az ellenfél kedvét a játéktól. Tevékenysége a Mourinho-féle Real Madridban csúcsosodott ki, elvégre a játékosait háborús készültségben tartó edzőnek cseppet sem voltak ellenére Pepe keménykedései. Ha mégis egy megmozdulást kell kiemelni, az kétségtelenül a 2009-es Getafe elleni meccs, amin megpróbálta kivégezni a földön fekvő Francisco Casquerót.Persze Pepe repertoárja nem csak ennyiből áll: próbálkozott már műeséssel, felmutatott képzeletbeli piros lapot a játékvezető helyett, időnként pedig az arcához kap nagy fájdalmában, hogy lecsekkolja, vérzik-e. Pedig dehogy vérzik.


Patrick Reed

A harcias amerikai golfozó a tavalyi Ryder-kupán a szája elé emelt ujjával intette csendre a tömeget egy jól sikerült ütése után. Ám a tömeg inkább ingerült lett, a mozdulat szélsebesen elterjedt a Twitteren, Reed pedig végül csak rendőri kísérettel tudta elhagyni a helyszínt. Röpke két hónappal később ismét felpaprikázta a népet egy homofób gyalázkodással tarkított cifra káromkodással. „Kib… szép gurítások te kib… buzi” – átkozta saját magát a sanghaji nézők legnagyobb döbbenetére.


Patrick Reed

Az önostorozás nagymestere


Pastor Maldonado

A venezuelai Forma-1-es pilóta rendszeresen rommá töri saját magát és az ellenfeleit, a munkásságát immár külön honlap követi egyetlen, lényegre törő felvetéssel: Ütközött-e ma Maldonado? „Elég tökös vagyok átlépni a határt – dicsérte saját magát a számtalan ütközésért. – Márpedig a versenyzés a határ megtalálásáról szól.” Hát ez az: nem ugyanaz megtalálni és átlépni a határt. Igaz, ő hozta a Williams egyetlen futamgyőzelmét 2004 óta (2012, Barcelona), másfelől csak a legutóbbi Magyar Nagydíjon háromszor büntették meg a versenybírók. „Ha más ütközik, az nem hír, csak amikor én. Valamiért felnagyítják ezeket” – mondja a hárítás nagymestere. Maldonado cikornyás agytekervényeibe magunk is megpróbáltunk belepillantani a napokban. Nem volt könnyű.


Pastor Maldonado

Maldonado alkotott


Floyd Mayweather Jr.

Mayweather kétségtelenül az egyik legjobb bokszoló jelenleg, ám a nevetséges külsőségei miatt kivételesen nehéz szeretni. Képeket posztol magáról, amint hatalmas pénzkötegek közt henyél az ágyban, vagy a szépen sorba rendezett luxusautói közt pózol, háttérben az ízlésesen elhelyezett magánrepülőgépével. És ha a bokszból nem volna elég pénze, még nyer is hozzá: októberben fogadott három NFL-meccsre, és másfél millió dollárt kaszált.


Floyd Mayweather

A ringben speciel rendben van


Szakmázni is szokott szabadidejében, nemrég sorrendbe rakta minden idők legjobb bokszolóit. Nos, Mayweather szerepelt az első helyen, míg szegény Muhammad Ali épp csak befért ötödiknek. Pedig Ali a sportág legnagyobbjait verte meg, amikor azok a legszebb éveikben voltak. Mayweather inkább biztosra megy, a csúcson túl lévő menőkkel bokszol, ráadásul egyáltalán nem izgalmas stílusban. Határtalannak tartja a képességeit, ehhez képest az utolsó ellenfelének Andre Bertót választotta, aki a legutóbbi hat meccséből hármat elvesztett.


Dennis Rodman

A Féreg becenevű kosaras ugyan már visszavonult, de – ellentétben például a mára megszelídült John McEnroe-val – nem szűntek meg körülötte a viták. Pedig eleinte szerény és visszahúzódó volt, de az 1993-as öngyilkossági kísérlete után felvette a rosszfiú imázst, és mindenféle botrányokat kavart. A külseje is igen extrém lett: piercingek, tetkók, változatos színű frizurák. A könyve borítóján csak egy kosárlabda takarta el a férfiasságát, a bemutatón pedig esküvői ruhában jelent meg.


Dennis Rodman

Egy gyönyörű barátság kezdete


A visszavonulása után pankrátorkodott, az elmúlt években pedig többször is elutazott Észak-Koreába, ahol a Kim Dzsong Un barátja lett. A 2014-es látogatás azonban betett a barátságnak: Rodman egész héten részeg volt, az utolsó éjszakán pedig eszméletlenre itta magát, összehányta a szálloda folyosóját és maga alá csinált. Be is kellett vonulnia egy elvonóra a hazaérkezése után. Odahaza számtalanszor előzetesbe helyezték kisebb kihágásokért, és amikor Kaliforniában lakott, több mint hetvenszer ment ki hozzá a rendőrség a túl zajos házibulik miatt.