A sportsajtó megnevezte, ki állhat a Hosszú-doppingvád mögött

Fotó: Stringer

-

Gyárfás Tamás szerint itthonról mozgatják a szálakat. Az úszószövetség elnöke nem mondott nevet, de a Bors is utal egy debreceni férfire, és a Sport24 is tudni véli, kiről van szó.


Gyárfás Tamás a Borsnak azt nyilatkozta, hogy „a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzésekből úgy értesült”, a Hosszú Katinka elleni vádaskodást honi erők sugallatára fo­galmazták meg; „így a közgyűlésre időzítés sem lehet véletlen ”. (A rendkívüli tisztújító közgyűlést pénteken tartották, Gyárfást elnökké választották.)


Az úszószövetségi elnök, aki még az amerikai cikk megjelenése után válaszlevélben utasította vissza a vádakat, nem mondott konkrét nevet. A Bors egy „nemrégiben Debrecenben megfordult szakembert” emleget, aki „nekiesett a sportág hazai vezérkarának. Anyagi és személyi jellegű kritikai észrevételei mellett – szintén bizonyítékok nélkül – kijelentette: versenyzőink doppingolnak”.

A Sport24 meg is nevezi a férfit: Hornyák Viktort, aki „elég régóta harcban áll a szövetséggel.” A Sport24 gyűjtése szerint az edző azzal vádolja a szövetséget, hogy
  • működése átláthatatlan,
  • az állami pénzek elosztása ellenőrizhetetlen,
  • élversenyzőink doppingolnak.
Emellett Hornyák „nekiment Gyárfás Tamásnak is, hiszen vele szemben elnöknek jelöltette magát (egy szavazatot kapott)” - írják. Hornyákot nem keresték meg a cikkben.

A világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban egy kanadai szakember írt arról, konkrét bizonyítékok nélkül, hogy Hosszú Katinka eredményeihez és testfelépítéséhez szerinte doppingszerek is hozzájárulhattak.