A Sportközpontok uszodái üzemelnek, és várják a sportolókat

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Az úszószövetség által drámainak nevezett medencehiányra reagált a Nemzeti Sportközpontok, amely az év 358 napjában várja a versenyzőket.


Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya kedden kétségbeesett hangú levélben közölte, hogy a válogatott számára jelenleg mindössze két pálya használható, így pedig nemhogy a decemberi rövid pályás Eb-re nem lehet normálisan felkészülni, de veszélyben van a riói olimpia programja is.


Az úszók a Nemzeti Sportközpontok kései válaszában, és nem cselekvésében látták a problémát. Megkeresésünkre az NSK azt írta, a Komjádi bezárása a felújítás miatt elengedhetetlen volt, miközben a válogatott rendelkezésére bocsátották a Császár uszodát, míg az Istvánmezei úton lévő 25 méteres medence használatának igényét csak a múlt hétvégén jelezte a szövetség.

Ezzel együtt az NSK a kezelésében álló uszodákban „ezután is az év 365 napjából 358 napon át folyamatosan várja a sportolókat”. A közlemény teljes szövegét elolvashatja alább.


Az NSK közleménye

„A Nemzeti Sportközpontok (NSK) mint az úszóválogatott legfőbb partnere eddig is és ezután is minden tőle telhetőt megtesz a sportolók sikeres felkészülése érdekében, azonban nem tartja indokoltnak, hogy a Magyar Úszó Szövetség az elektronikus és közösségi médiában egyoldalú információkat közöl az NSK és a Magyar Úszó Szövetség között folyó egyeztetésekről. Mindezt egy olyan időszakban, amikor egyre több uszoda épül és nyit meg Budapesten és országszerte, valamint az állami szereplők erőn felül támogatják a sportot. Csak példaként említve: hamarosan átadásra kerül a Tüskecsarnok melletti uszoda, amely a Magyar Úszó Szövetség szakmai javaslatait is figyelembe véve épült, vagy a Dagály uszoda, amely méltó otthona lesz a 2017. évi vizes világbajnokságnak.

A Magyar Úszó Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok között az elmúlt két hónapban lefolytatott egyeztetésekkel kapcsolatban jeleznénk, hogy a 2015. augusztus 17. napján megtartott egyeztetésen elhangzottak alapján – melyeket 2015. augusztus 25-én írásban is megerősítettünk – a MÚSZ tudomásul vette, hogy kérésének megfelelően 2015. augusztus 24-én a Komjádi uszodában az 50 méteres fedett medencét, valamint az öltözőt 2015. november 1-ig bezárja. Ennek oka az elengedhetetlenül fontos medencetér légtechnikájának, és a medencéhez tartozó egyes vízgépészeti elemek felújítása.

A megbeszélésen megállapodás született arról is, hogy a felújítás ideje alatt az edzéslehetőség a Császár uszoda 50 méteres medencéjében biztosított, továbbá az Istvánmezei úton rendelkezésre álló 25 méteres fedett uszodát is használhatják a sportolók. Az Istvánmezei úti létesítmény használatához egyetlen kérést fogalmaztunk meg, hogy a szövetség adja meg – a 2015. decemberi izraeli rövid pályás Eb-re történő felkészüléshez – mely időponttól, milyen időbeosztásban szükséges a létesítményt a felnőtt úszó válogatott kizárólagos használatába adni, és a létesítményt jelenleg használó utánpótlás-nevelő egyesületekkel fennálló megállapodásainkat átalakítani.

A Magyar Úszó Szövetségtől – annak ellenére, hogy kérésünket 2015. szeptember 17-én kelt hivatalos levelünkben ismét jeleztük – csak a múlt hét végén érkezett először hivatalos igénybejelentés az uszodahasználatra.

Az állam és a Nemzeti Sportközpontok kiemelten kezeli a magyar úszósport érdekeit, a felkészülés sikerét elsőrendű célunknak és kötelességünknek tartjuk, ezért az NSK kezelésében álló uszodák ezután is az év 365 napjából 358 napon át folyamatosan üzemelnek és várják a sportolókat.”