A spermiumok csapatjátékosokká válnak a takonyszerű környezetben

Fotó: iStockphoto / ThorstenSchmitt

-

Amerikai kutatók vették észre, hogy a spermiumok attól függően úsznak egyedül vagy csoportban, hogy mennyire rugalmas a közeg, amely körülveszi őket. A felfedezés áttörést jelenthet a mesterséges megtermékenyítésben.


A kutatók bikaspermiumok viselkedését figyelték meg különböző folyadékokban, és arra jutottak, hogy rugalmasabb anyagokban – mint amilyen az ondó is – az ivarsejtek csapatokba verődnek. Érdekes módon a folyadék sűrűsége nem volt hatással a spermiumok viselkedésére, csak a viszkoelaszticitása.


A tudósok egyelőre nem tudják, miért produkálják a spermiumok a különös együttműködést. Elképzelhetőnek tartják, hogy a többé-kevésbé szinkronizált farokcsapásaikkal jobban tudnak haladni a rugalmas közegben – írja a BBC.

Csapatjátékos spermákról már korábban is lehetett tudni – bizonyos rágcsálók spermiumai például kampószerű képződményekkel kapaszkodnak egymásba. A bikasperma viselkedése azért érdekes az orvostudomány számára, mert a felépítése nagyon hasonlít az emberéhez.

Dr. Chih-kuan Tung, a kísérletet végző egyik kutató szerint a felfedezés megreformálhatja a mesterséges megtermékenyítést. „Jelenleg a hím és a női ivarsejtet bedobják egy kémcsőbe, és remélik, hogy találkoznak.” Tung szerint érdemes lehet a természetes környezetre jobban hasonlító „akadálypályán” egymásra engedni az ivarsejteket.