A spanyolok szerint nem kaphatna menedéket a volt katalán elnök

Fotó: ANADOLU AGENCY / BURAK AKBULUT

-

A EU tagállamai biztonságos országnak számítanak, polgáraik nem kérhetnek menedéket az Unión belül.


Megalapozatlannak számítanak, ha egy európai állampolgár valamely uniós országban kérne politikai menedékjogot – írja az EFE. A spanyol hírügynökség szerint a 28 EU-tagállam jogi és gyakorlati szempontból biztonságos országnak számít. Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta: Carles Puigdemont katalán politikus menedékjogot kaphatna Belgiumban.

Az EU-ról szóló szerződés 24. jegyzőkönyve az EU-tagállamok állampolgárainak nyújtott menedékjogról szól. "Tekintettel az Európai Unió tagállamai által az alapvető jogokra és szabadságokra vonatkozóan nyújtott védelem szintjére, a tagállamokat egymás vonatkozásában a menedékjogi ügyekkel összefüggő valamennyi jogi és gyakorlati célból biztonságos származási országoknak kell tekinteni" – áll a 24. Jegyzőkönyvben. Az EFE szerint ez megnehezítené a leváltott katalán elnök politikai menedékjogának biztosítását.

Az európai szerződések csak néhány kivételt említenek, amelyikben lehetővé válik, hogy egy tagállam megvizsgálhassa egy másik uniós ország állampolgárának menedékkérelmét. Az első kivétel szerint ha egy tagállam eltérne az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény szerint rá vonatkozó kötelezettségeitől, akkor állampolgára menedékjogot kérhet egy másik európai országnál.

Kivételt képezne továbbá, ha felmerülne annak kockázata, hogy valamelyik tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben foglaltakat, és ezért a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének életbe léptetése lenne szükséges vele szemben. Ha az e cikkely alkalmazására vonatkozó eljárást megindítanák, akkor lehetővé válna, hogy egy európai állam politikai menedékjogot biztosítson az érintett tagállam polgárainak.

Ha egy tagállam úgy dönt, hogy megvizsgálja egy európai állampolgár menedékjog iránti kérelmét, a tagállamnak kötelessége tájékoztatnia döntéséről az EU-országokat képviselő Európai Tanácsot.

Hétfőn kiderült, hogy Puigdemont és feloszlatott kormányának néhány tagja a nap folyamán Brüsszelbe utazott, ahol – a VRT flamand tévé szerint – "ügyvédekkel és politikai képviselőkkel" is találkoznak. A Le Soir azt írta, Puigdemont a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel tanácskozik, de ezt Joachim Pohlmann, a párt szóvivője tagadta. Ha az elmozdított elnök az országban is van, az biztos, hogy nem az N-VA meghívására érkezett – mondta Pohlmann.

A belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta: Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné, de Francken kijelentését a belga kormány több tagja is helytelenítette. Charles Michel belga miniszterelnök azt mondta, a kérdés nincs napirenden, és a megjegyzés csak olaj a tűzre.

Több ellenzéki képviselő felszólította Michelt, tisztázza kormánya álláspontját, mert az utóbbi napok fejleményei aláássák Belgium nemzetközi hitelességét.