A spanyol ajkúak és a leszakadók szavazataiért kampányoltak

Fotó: AFP / LOGAN CYRUS

-

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje két, a republikánus jelölt Donald Trump pedig három államban kampányolt szombaton.


A két elnökjelölt a kulcsfontosságúnak ítélt szövetségi államokat kereste fel: Hillary Clinton Dél-Floridában és a pennsylvaniai Philadelphiában, Donald Trump szintén Floridában, majd Coloradóban és Nevadában kampányolt. Mindkét elnökjelölt a kisebbségi csoportokat, elsősorban a spanyol ajkú közösségeket és a társadalom leszakadóban lévő rétegeit igyekezett megszólítani.

Hillary Clinton Dél-Floridában először Miamiban, majd Pembroke Pines városkában a térség spanyol ajkú és afroamerikai lakosságát győzködte, és a szakadó esőben – eltérve az előre megírt beszédtől – azt mondta híveinek: mindenki elnöke akar lenni, azoké is, akik nem rá szavaznak.
Közben a Florida nyugati partvidékén fekvő Tampa városában Donald Trump arra figyelmeztette a kampányrendezvény résztvevőit, hogy elnökként Clinton adót emelne, és ezzel kivenné a pénzt az átlagamerikaiak zsebéből, és azon dolgozna, hogy „gazdagabbá tegye baráti körét”.

Egy szombati felmérés szerint – amelyet a Des Moines Register készíttetett a Mediacom Iowa Poll közvélemény-kutatóval közösen – Iowában Donald Trump hét százalékkal vezet Hillary Clinton előtt. Egy másik felmérés szerint a floridai korai szavazásokból Hillary Clinton előnye rajzolódik ki. Ugyanakkor Nate Silver, a pontos előrejelzéseiről híres közvélemény-kutató szombaton azt állította: Floridában várhatóan Donald Trump győz 52:47 arányban.