A spanyol zászlót Nadal, az olaszt Pellegrini viszi Rióban

Fotó: Getty Images / Adam Pretty

-

Egyikük 14-szeres Grand Slam-győztes teniszező, másikuk a 200 méteres női gyorsúszás világcsúcstartója.


A 14-szeres Grand Slam-győztes teniszező Rafael Nadal viszi majd a spanyol zászlót a riói olimpia augusztus 5-i megnyitó ünnepségén.

A 29 éves mallorcai klasszist már négy évvel ezelőtt is kiválasztották erre a szerepre, de sérülés miatt végül nem indult a londoni játékokon, így helyét a megnyitón a spanyol delegáció élén az NBA-kosaras Pau Gasol vette át.

„A spanyol sport tartozott ezzel Rafael Nadalnak, ő sokkal többet adott nekünk, mint a győzelmeit" – nyilatkozta Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke.Nadal már a 2004-es athéni játékokon is játszott, 2008-ban Pekingben pedig aranyérmet nyert. És elmondhatja, hogy ma a rossz mellett valami jó is történt vele.

Az olasz zászlót Federica Pellegrini, a 200 méteres női gyorsúszás világcsúcstartója viszi majd A 27 éves versenyző első nagy nemzetközi sikerét a 2004-es athéni olimpián aratta, ahol mindössze 16 évesen második lett 200 méter gyorson. Ezzel az olasz sportolók közül minden idők legfiatalabb versenyzőjeként nyert egyéni érmet az ötkarikás játékokon.Négy évvel később, Pekingben 400 méteren világcsúcstartóként, nagy meglepetésre csak ötödikként végzett, másnap azonban 200 méteren javított, hiszen előbb az előfutamban, majd a döntőben is világrekorddal csapott a célba. Az aktuális, 1:52.98 perces csúcsot a 2009-es római vb-n úszta. Négy éve, a londoni olimpián 400-on és 200-on is ötödik lett.

Tavaly nyáron, a kazanyi világbajnokságon 200 méteren a második helyen zárt, ezzel ő az első női úszó, aki sorozatban hat vb-n érmet szerzett ugyanabban a számban.