A spanyol ügyészség Dániától is kérné Puigdemont kiadatását

Fotó: ANADOLU AGENCY / BURAK AKBULUT

-

Barcelonában ismét a menesztett elnököt választanák meg.


A spanyol ügyészség európai elfogatóparancs ismételt kiadását kérte Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen. Az ügyészség azért lépett, mert a katalán politikus elhagyta Brüsszelt, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült. Puigdemont Dániába utazott, ahol egy konferencián vesz részt a koppenhágai egyetemen. A kétnaposra tervezett úton dán politikusokkal is találkozik.

Belgiumban a bíróság mérlegeli a kiadatást az európai elfogatóparancs alapján, Dániában viszont nem. A spanyol ügyészség indítványáról az a Pablo Llanera bíró dönt, aki december elején visszavonta a novemberben kiadott európai elfogatóparancsot.

A spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival. Az ügyészség szerint döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két évben intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött.

A madridi legfelsőbb bíróság elutasította az ügyészség indítványát. Pablo Llanera bíró ésszerűnek nevezte, hogy kezdeményezik a volt elnök elfogását most, hogy csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt és egy másik külföldi országban tartózkodik, de szerinte az ügyben vannak olyan árnyalatok, amelyek indokolják ennek elhalasztását.

A bíró állásfoglalásában Puigdemont dániai utazását provokációnak vélte, miután "jogi képtelenség", hogy távollétében vállalkozik az elnökjelöltségre.


Egyeztettek

Közben Barcelonában hivatalosan is Puigdemont lett a katalán elnökjelölt. Roger Torrent, a katalán parlament elnöke azt mondta: egyeztetett a törvényhozás pártjaival, és Puigdemont rendelkezik a legnagyobb támogatással.

A házelnök bejelentette, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel Katalónia jelenlegi rendellenes helyzetéről.