Már hajnalban lelőtték a barcelonai merénylőt

Fotó: MTI/AP / Oriol Duran

-

A spanyol lapok információját hivatalosan is megerősítette a rendőrség.


A barcelonai merénylet feltételezett elkövetője, Moussa Oukabir egyike az öt terroristának, akit hajnalban Cambrilsban lőttek le – írja a BBC. Az El País azt írta, hogy egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló sejt szervezhette meg a barcelonai és cambrilsi gázolásos merényleteket.

A 12 gyanúsított közül ötöt a rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. Az El Mundo szerint a további négy körözött gyanúsított közül hármat Cambrilsban lőttek le – köztük Moussa Oukabirt is. A rendőrség még vizsgálja, hogy valóban ő vezette-e a Barcelonában használt furgont. A további gyanúsítottakat még keresik.

A rendőrök korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának. Papírjait megtalálták abban a barcelonai gázoláskor használt furgonban. A rendőrség közzétette Driss fényképét, aki ezt látva elment a ripolli rendőrségre és bejelentette, hogy iratait ellopták. Driss Oukabirt őrizetbe vették, a rendőrség jelenleg is vizsgálja, hogy köze van-e a merényletekhez.

A két merényletben 14 ember meghalt, mintegy 130 megsebesült. A támadók állítólag egy látványosabb akcióra készültek, ám szerdán a rejtekhelyükön felrobbant a robbanószer, amit a támadáshoz használtak volna. Ezért döntöttek az egyszerűbb gázolásos merénylet mellett.