A spanyol és a német már megelőzte az angol focit, indexel az olasz is

Fotó: Plaantik.com

-

Nagy volt a megkönnyebbülés Angliában, amikor a Bayern München a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben kiütötte a Juventust. Ezzel vált biztossá, hogy a következő idényben is marad az erősorrend az európai országok klubcsapatai között, azaz Spanyolországot és Németországot továbbra is Anglia követi a rangsor harmadik helyén Olaszországot megelőzve, így ősszel is marad négy angol és három olasz induló a Bajnokok Ligájában. De mi alapján döntik el, és hogy alakult ki ez a sorrend?


A rangsort évről évre az UEFA-együttható alapján határozzák meg. A rendszer lényege, hogy a klubcsapatok által az adott szezon során elért eredményeket pontozzák (győzelem kettő pont, döntetlen egy pont, a selejtezők során elért eredményeket megfelezik), az így megszerzett pontokat összeadják, majd elosztják az aktuális szezonban indult klubcsapatok számával. A számolás során kapott értéket három tizedesjegy pontossággal adják meg. Egy adott idény rangsorának felállításakor az utolsó öt teljes idényben gyűjtött pontszámok jönnek számításba.


Az angolok örülhettek a legjobban a Bayern továbbjutásának


A rendszert 1960-ban vezette be az UEFA, és a listán elfoglalt helyezéseket látva világosan nyomon követhetők az európai futball tendenciái. Az teljesen természetes, hogy az élen minden évben a hagyományosan legerősebb bajnokságok álltak, a listát jelenleg is vezető spanyolok 19, az angolok 15, az olaszok 13, a németek pedig 10 alkalommal.

A nagy futballnemzetek nagy korszakai visszatükröződnek az eredményeken. Spanyolország a hatvanas években a Real Madrid sorozatos BEK-címeinek köszönhette első helyét, majd 2000 után – néhány angol dominanciájú évet leszámítva – újra visszaállt a lista élére. A németek a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján uralkodtak, főleg a Bayern München BEK- és a Mönchengladbach UEFA-kupa győzelmeinek köszönhetően.


A Van Basten féle Milan uralta Európát


Az angolok egyébként a Liverpool, a Nottingham és az Aston Villa révén hiába nyertek meg 1977 és 1982 között sorozatban hat BEK-trófeát, amikor bebetonozhatták volna helyüket a lista élén, eltűntek a nemzetközi porondról, mivel az 1985-ös Heysel-tragédia miatt klubjaikat öt évre kizárták a nemzetközi sorozatokból.

A nyolcvanas évek közepén olasz dominancia következett. Előbb az AC Milan uralta Európa futballját, majd a kilencvenes években csatlakozott hozzájuk a többi olasz klub, 1986 és 1999 között (egy szezont leszámítva) végig vezették a koefficiens-táblázatot az olaszok.


UEFA Cup - Stuttgart vs. Budapest 2-0

Magyarok a listán

Magyarország jelenleg a lista 33. helyén áll – közvetlenül Liechtenstein mögött és Moldova előtt. Nem volt ez mindig így. Az először kiadott, 27 európai ország együtteseinek eredményeit összegző táblázatban (1960) Magyarország a 7. helyen állt (1. Spanyolország, 27. Finnország).

A magyar klubok fénykora a hatvanas-hetvenes évek fordulójára esett. Az FTC, az Újpest és a többi csapat sikerei miatt Magyarország 1965 és 1973 között mindig benne volt a top 5-ben, 1968 és 1972 között Anglia mögött minden alkalommal Magyarország állt a második helyen.

1982-ben aztán egy nagy zuhanással visszacsúsztunk a 18. helyre, a következő szintesés pedig a rendszerváltás után következett be. 1992-ben már csak a 25. helyen álltunk, ezután csupán egy alkalommal sikerült a 20. helynél előbb végeznünk. A riválisok 2009-ben áraztak le minket újra, abban az idényben már csak a 35. helyet foglaltuk el, és azóta is túlnyomórészt a „harmincas” zónában rostokolunk.

A topligás országok között az elmúlt években egyértelmű átrendeződés zajlott. A 2010-es évek fordulóján háromszor fordult elő (2007, 2008, 2009), hogy a Bajnokok Ligája elődöntőjébe három angol csapat is bejutott, a Barcelona, a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Sevilla szenzációs eredményeinek köszönhetően azonban a spanyolok 2013 óta vezetik a rangsort (az idén versenyben maradt nyolc csapat közül négy spanyol), ez a közeljövőben nem is változik.

A Bayern és a Dortmund révén hatalmas előrelépést produkáltak a németek, akik 2010-ben még csak a negyedik helyen álltak, de előbb az olaszokat, majd az angolokat is megelőzve idén feljöttek a második helyre.

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a következő években a harmadik helyért folyik majd nagy küzdelem az angolok és az olaszok között. Ennek az ad igazi tétet, hogy a ranglista harmadik helyezettje négy, míg a negyedik csupán három csapatot indíthat a Bajnokok Ligájában.


A Dortmund és a Bayern sokat tett a német foci felemelkedéséért


A ligákat tekintve a Premier League és a Serie A nincs egy súlycsoportban a Transfermarkt.de adatai alapján. Az élvonalbeli együttesek játékosainak összértéke Angliában 4,4, míg Olaszországban csak 2,57 milliárd euró. (Összehasonlításképpen az NB I focistáinak összértéke 78 millió euró, ami az angolok értékének hatvanadrésze.)

Ahogy a játékos összértéke, úgy a nézőszám terén is közel kétszeres különbség mutatkozik az angolok javára az olaszokkal szemben: a szigeten 36 ezer, a félszigeten csupán 21 ezer az átlagnézőszám. Ennek ellenére az elmúlt öt évben a nemzetközi porondon a két ország eredményei közelednek egymáshoz, és az olaszok számára reális cél lehet Anglia megelőzése a listán.


A Premier League a nézőszámban is a Serie A előt áll


A Bajnokok Ligájában teljesen egyértelmű az átrendeződés: az idei szezont is beleértve az utolsó öt kiírás során angol csapat háromszor (Chelsea 2012 és 2014, ManCity 2016), olasz pedig csupán egyszer (Juventus 2015) jutott be a legjobb négy közé. A további 16 férőhely közül tíz a spanyoloké, hat a németeké – ez a két ország elhúzott a mezőnytől, az angolok és az olaszok a legrangosabb kupasorozatban nagyjából hasonló eredményeket érnek el, ami a múltbeli időszakhoz képest mindenütt inkább kudarcokat jelent.

A Juventus tavalyi BL-döntős szereplése előtt utoljára 2010-ben járt olasz klub a legjobb négy között a Bajnokok Ligájában, igaz, akkor a Mourinho-féle Inter meg is nyerte a trófeát. Jellemző: idén már a legjobb nyolc közé sem került be olasz csapat a legerősebb európai sorozatban.


Football. UEFA Champions League 09/10. Bayern (Munich, Germany) vs. Internazionale (Milan, Italy) 0:2

Mourinho BL-t nyert


Az angolokkal pedig 2013 és 2015 tavaszán is megesett az a szégyen, hogy egyetlen csapatuk sem jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. Utoljára ilyesmire az 1995/96-os idényben került sor, de azok még más idők voltak. A tizenhat csapatos BL-korszakban Angliát a Blackburn Rovers képviselte, de végül csoportutolsóként végzett, akárcsak az Aalborg vagy a Grasshoppers. Utóbbit ugye a Fradi előzte meg.

Bár a Manchester City idén betört a legjobb négy közé, egyelőre nem mutatnak jelek arra, hogy a Barcelona, Real Madrid, Bayern triász tagjai közé bármelyik angol vagy olasz klub be tudna furakodni. Alex Ferguson távozása után az utóbbi évtizedek legnagyobb válságába jutott a Manchester United, de idén a Chelsea-mítosz is szertefoszlani látszik. A Liverpool évek óta keresi önmagát, a Manchester City viszont alighanem megtalálta az ideális edzőt Pep Guardiola személyében.


Guardiolával jól járhat a ManCity és az angol foci is


Az olaszoknál még lesújtóbb a helyzet: az idei volt az első olyan nemzetközi kupaidény, amelyben sem a Milan, sem az Inter nem tudta kiharcolni magának az indulási jogot. Szimpatikusan építkezik a Napoli, a Roma és a Fiorentina, de ezek a csapatok jelenleg még az igencsak megtépázott hírnevű angol klubokkal szembeni összevetésben sem tűnnek meggyőzőnek. Marad a Juventus: az egyetlen esély Olaszország számára Európában.

Az értékes pontszámokat azonban az Európa-ligában is össze lehet gyűjteni, és alighanem ezen a terepen, a második számú kupafronton dőlhet el az angol-olasz háborúskodás. Az olaszok számára nagy lehetőséget jelenthet, hogy az angol együttesek mostanában hajlamosak lebecsülni az Európa-liga jelentőségét. Tavaly a Hull City, idén pedig a West Ham és a Southampton már a selejtezők során kiesett a sorozatból (jelentősen lerontva a klubok pontátlagát), amelyben a Tottenham szinte végig a B-csapatával állt ki a mérkőzésekre – Mauricio Pochettino inkább a Premier League-re koncentrál.


Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League

A Tottenham inkább a bajnokságra koncentrál


Az olaszok viszont az elmúlt években érezhetően komolyan veszik a sorozatot. A tavalyi idényben a legjobb tizenhat között még öt csapatuk is versenyben volt. A kilencvenes évek olasz sikerei alapján ez természetesnek tűnik, azonban a kétezres években az olaszok lényegében kivonultak abból a sorozatból, amelyben korábban egyeduralkodók voltak. 2006 és 2013 között mindössze egyszer fordult elő, hogy olasz klub legalább az elődöntőbe bejutott volna (2008: Fiorentina) – ehhez képest az utóbbi években tetterős olasz együtteseket látunk az Európa-ligában (tavalyelőtt a Juventus, tavaly a Fiorentina és a Napoli jutott be az Európa-liga elődöntőjébe).


2015-ig így alakult az erősorrend, azóta a németek megelőzték az angolokat


Az előzésre azonban még várni kell. Az angol klubok közül idén még kettő (Manchester City, Liverpool) is készülhet a kupaelődöntőkre, az olaszok legfeljebb az Eb-t várhatják. Az angolok a következő szezonban még biztosan több csapatot küldhetnek a BL-be, mint az olaszok, de az együtthatók alapján a következő években egymás után három olyan idény is kiesik az összevetésből, amelyben az angolok jobban szerepeltek, mint az olaszok, vagyis egy darabig lesz mit számolgatnunk.